У Білому домі незадоволені діями Банкової і висловлюваннями Зеленського / REUTERS

У Білому домі, Раді нацбезпеки і Держдепартаменті США вкрай негативно сприйняли публічне повідомлення офісу президента України за підсумками телефонної розмови Джо Байдена з Володимиром Зеленським.

Як повідомляє ZN.UA, посилаючись на американські джерела, в США вважають, що Банкова у своєму повідомленні навмисно викривила зміст розмови лідерів країн. 

Крім того, у Вашингтоні незадоволені висловлюваннями Зеленського на адресу Байдена і Сполучених Штатів в інтерв'ю напередодні телефонного дзвінка американського лідера.

Відео дня

"За словами наших джерел, у Вашингтоні не вірять в те, що спотворення інформації було випадковим "ексцесом виконавця", схильні розцінювати це як свідому маніпуляцію Банкової і ставлять під сумніви надійність України як партнера Сполучених Штатів", - пише редактор відділу міжнародної політики Тетяна Сіліна.

За її словами, тепер є всі підстави вважати, що анонсований візит Зеленського в США навряд буде безхмарним. Якщо, звичайно, відбудеться. 

"Вашингтон не забарився продемонструвати своє глибоке розчарування поведінкою Банкової: за нашою інформацією, зустріч Вітренко з радником Держдепу Шолле була демонстративно скасована саме через фортелі Банкової", - йдеться в матеріалі. 

"Чому вивішування на сайт неузгодженого з американськими партнерами тексту - це погано? Тому що, видаючи бажане за дійсне, Банкова по суті змусила американців зробити спростування, причому вустами самої Банкової, випнувши при цьому перед зустріччю Байдена і Путіна той факт, що Вашингтон сьогодні не готовий ані підтримати в Альянсі надання Україні ПДЧ, ані надати нашій країні якісь гарантії безпеки. І все це було відомо заздалегідь", -  підсумовує оглядач.

Читайте такожДержсекретар США оцінив можливість вступу України до НАТО

Наслідки розмови Байдена з Зеленським

7 червня відбулася телефонна розмова Зеленського і Байдена. Під час розмови Американський лідер запросив президента України цього літа відвідати Білий дім.

Офіс президента України видалив з повідомлення про розмову Зеленського і Байдена, розміщеного на сайті глави української держави, слова про те, що президент США підтримав євроатлантичну інтеграцію України і надання їй Плану дій щодо членства в НАТО.

Адміністрації Зеленського і Байдена від початку опублікували відмінні прес-релізи про розмову. У прес-релізі на сайті Білого дому згадуються євроатлантичні прагнення України, але слів "НАТО " і" ПДЧ " в ньому немає.

В офісі президента України з цього приводу заявили, що підсумкове повідомлення за результатами телефонної розмови президентів України і США Володимира Зеленського і Джо Байдена було зроблено, виходячи із загальної атмосфери переговорів і озвучених усних формулювань, в тому числі, що стосуються вступу України в НАТО. А пізніше почалися консультації сторін щодо уточнення "дипломатичних формулювань".