Венедіктова розповіла про розслідування справ щодо вибухів на військових складах в Україні

Минуло 4 роки після вибухів на складі боєприпасів у Калинівці Вінницької області. Збитки унаслідок цього склали понад 5,9 млрд грн, було пошкоджено об'єкти в/ч та будівлі місцевих мешканців.

Керівник Офісу генпрокурора Ірина Венедіктова на своїй сторінці у Facebook зазначила, що версія вчинення вибуху шляхом проникнення сторонньої особи на територію частини та встановлення підривного пристрою підтверджується доказами та висновками судових експертиз, протоколами проведених негласних слідчих дій, допитів свідків та оглядів.

За словами Венедіктової, особлива увага приділяється збиранню доказів вчинення підпалів та вибухів на українських складах диверсійно-розвідувальними групами РФ або терористами "ЛДНР".

Відео дня

"Наразі очікується відповідь від компетентних органів Чеської Республіки щодо вибухів на складах із боєприпасами, що мали місце в жовтні та грудні 2014 року у населеному пункті Врбетице", - написала генпрокурор.

Читайте такожЗСУ: Відомо про ще два пов'язаних з Балаклією випадки НП, для збереження таких об'єктів витратять 100 мільонівКрім того, продовжується розслідування причин пожеж та вибухів боєприпасів упродовж 2015-2018 років на інших складах боєприпасів - у Сватовому, в Балаклії та Ічні.

"Серед слідчих версій в усіх цих провадженнях, крім основних - вчинення диверсій та терористичного акту, послідовно перевіряються також причетність до скоєння злочину військових службових осіб з метою приховання фактів нестачі; недбале ставлення військових службових осіб до виконання службових обов’язків; настання пожеж та вибухів боєприпасів через самозаймання або інші природні фактори", - заявила Венедіктова.

Також вона додала, що вже притягнуто до відповідальності низку військових у зв’язку з вибухами на арсеналах. Їх підозрюють у службовій недбалості та бездіяльності.

Так, найбільш ймовірною причиною пожежі на складі у Сватовому називається вчинення терористичного акту. Та причина розповсюдження пожежі - порушення вимог методичних рекомендацій, інструкцій, настанов, керівних документів Міноборони військовими службовими особами, невиконання ними наказів начальників. Притягнуто до кримінальної відповідальності начальника складу ракетно-артилерійського озброєння сектору "А".

"Крім того, за недбале ставлення до військової служби в умовах особливого періоду повідомлено про підозру двом командирам артилерійських підрозділів ЗСУ. Через порушення керівних документів вони розташували підпорядковані їм підрозділів та ввірену військову техніку у безпосередній близькості до складу ракетно-артилерійського озброєння сектору "А" у м. Сватове", - розповіла генпрокурор.  Унаслідок цього було знищено техніку, а державі завдано понад 18 млн грн майнової шкоди.

У всіх цих провадженнях, зазначила Венедіктова, для встановлення причин виникнення пожеж та вибухів боєприпасів на складах за ці роки допитано понад 3500 свідків та потерпілих, у тому числі із застосуванням поліграфа; проведено понад 1700 оглядів; отримано понад 50 тимчасових доступів до документів; призначено близько 650 експертиз, переважна частина з яких уже завершена; проведено інші слідчі та процесуальні дії.