Україна хоче нових виборів у Білорусі / фото REUTERS

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба наголошує, що Україна підтримує ідею проведення нових виборів президента у Білорусі.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час онлайн-брифінгу.

Читайте такожУкраїна готова сприяти врегулюванню ситуації в Білорусі – МЗСНа запитання щодо невизнання Україною результатів виборів президента Білорусі, які не були ні справедливими, ні чесними, Кулеба відповів: "Ось ця фраза про визнання результатів виборів вже перетворилася у нас на якийсь фетіш, хоча питання ж не лише у результаті виборів. Результат виборів - це цифри, оголошені Центральною виборчою комісією. Питання набагато ширше, питання в тому, як готувалися вибори, чи мали усі кандидати рівний доступ до можливості ведення кампанії, доступ до ЗМІ, чи існували незалежні ЗМІ, які представляли різні точки зору, як відбувалося голосування".

Відео дня

Як наголосив міністр, позиція України дуже чітка.

"Ми вважаємо, що комплексно процес виборів з урахуванням усіх його етапів, він мав суттєві недоліки і не відповідав загальним стандартам, прийнятим у цій сфері. Тому, власне кажучи, і ми підтримуємо ідею про те, що чесно і справедливо організовані нові вибори могли б дати відповідь на багато ключових запитань у Білорусі", - сказав Кулеба.

Вибори в Білорусі: внутрішні і зовнішні наслідки 

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • За офіційними даними ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками.
  • У перші дні протестів були затримані тисячі людей, пізніше багатьом з них призначили адмінарешти.
  • 19 серпня лідери країн ЄС погодилися застосувати санкції проти Білорусі у відповідь на фальсифікацію результатів президентських виборів і застосування насильства до протестувальників. Також вони заявили, що не визнають результати виборів президента Білорусі.
  • Україна приєдналася до заяви Європейського Союзу стосовно ситуації, яка склалася у Білорусі після виборів президента.