Білорусь можуть відключити від системи SWIFT через витівку з примусовою посадкою літака Ryanair в Мінську та арешт журналіста Романа Протасевича і його дівчини Софії Сапеги. Відповідний проект резолюції про посилення санкцій внесли на розгляд Ради Європейського Союзу.

Про це йдеться в документ, оприлюдненому на сайті Європейського парламенту.

"Закликаємо Раду ЄС якомога швидше розширити список осіб та організацій, на які поширюються санкції ЄС, включивши туди відповідальних за перехоплення та примусову посадку рейсу Ryanair, а також за затримання Романа Протасевича та Софії Сапеги", - зазначено в документі.

Відео дня

Крім того, проект резолюції пропонує ряд інших обмежень для Білорусі й для окремих осіб, а саме:

  • ввести персональні санкції щодо журналіста Марата Маркова через інтерв'ю із затриманим Романом Протасевичем;
  • ввести в дію четвертий пакет санкцій щодо офіційного Мінська;
  • ввести секторальні санкції, які торкнутися торгівлі сирою нафтою та нафтовими продуктами, а також калійну, сталеливарну й деревообробну промисловість;
  • тимчасово виключити Білорусь з системи SWIFT;
  • тимчасово виключити Білорусь з міжнародних спортивних організацій та обмежити доступ білоруської збірної до міжнародних змагань, у тому числі Олімпійських ігор в Токіо;
  • позбавити державне телебачення Білорусі права на трансляцію матчів чемпіонату Європи з футболу та передати це право телеканалу "Белсат", який вважається незалежним.

Що таке система SWIFT

SWIFT - це міжнародна міжбанківська система передачі інформації та здійснення платежів.

Вона об'єднує 11 тисяч фінансових інститутів з 200 країн світу, що дозволяє швидко здійснювати банківські перекази між фіноператорами різних країн. Якщо країну відключать від SWIFT, то її фінансова система опиниться в блокаді.

Посадка літака Ryanair в Мінську і затримання Протасевича

  • 23 травня літак Ryanair " Афіни-Вільнюс" розвернувся над територією Білорусі й екстрено приземлився в Мінську після повідомлення про мінування, яке нібито отримала Адміністрація Мінського аеропорту і передала екіпажу.
  • Однак у підсумку влада країни затримали засновника Опозиційного Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича, який летів на цьому літаку і розшукувався в Білорусі. Подія викликала реакцію світової спільноти, з'явилася інформацію про те, що рейс посадили під тиском влади.
  • Україна повністю припинила авіасполучення з Білоруссю з півночі 26 травня. Також українським авіакомпаніям та літакам заборонено виконувати польоти в повітряному просторі Республіки Білорусь. З 29 травня Кабінет Міністрів заборонив білоруським літакам використовувати повітряний простір України.
  • У Європейському Союзі розпочали роботу над новими обмежувальними заходами проти влади Білорусі.
  • Сам же Лукашенко заявив, що санкції проти Білорусі навряд чи будуть поширюватися на транзит російського газу до країн Європейського Союзу, але захід, за його словами, намагається вдарити по бюджетоутворюючим підприємствам Білорусі.
  • Обставини вимушеної посадки літака авіакомпанії Ryanair в Мінську розслідуватиме міжнародна організація цивільної авіації (ІКАО).
  • Пізніше Протасевич у так званому "інтерв'ю" для провладного білоруського каналу, яке вийшло 3 червня, "зізнався" в приписуваних йому злочинах і "повазі" до Лукашенка. Крім того, він розповів про фінансування білоруських опозиціонерів, а також своє перебування на Донбасі.
  • Після інтерв'ю батько журналіста Дмитро Протасевич заявив, що білоруські силовики застосували тортури до його сина, а його перше "інтерв'ю" він назвав пропагандистським фільмом та знущанням.