В уряді впевнені, що ситуацію буде вирішено / фото УНІАН

Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина заявила, що певним силам всередині країни не вдасться зупинити безвізовий режим з Європейським Союзом.

Про це йдеться у її заяві щодо рішення Конституційного суду та його ймовірного впливу на безвізовий режим, взаємини з ЄС і НАТО.

Читайте такожКулеба про скандальне рішення КСУ: серйозний удар, але поки що не руйнує взаємодію із західними партнерами

Відео дня

«Безвізу з ЄС бути! Є сили всередині країни, зацікавлені в тому, щоб зупинити європейську та євроатлантичну інтеграцію України, і водночас позбавити українців безвізу. Запевняю, їм це не вдасться!», - наголосила віце-прем'єр.

Вона заявляє, що обставини, в яких приймалися нещодавні рішення Конституційного суду викликають питання та обурення.

«Це ще один сигнал, що реформа судової гілки влади, над якою зараз триває робота з Венеціанською комісією, має бути доведена до логічного завершення. Сьогодні президент Володимир Зеленський збирає термінове засідання РНБО задля вирішення відповідних питань», - зазначила Стефанішина.

Крім того, за її словами, президент уже заявив, що «скористається своїм правом законодавчої ініціативи для відновлення ефективної роботи системи електронного декларування та відповідальності за порушення антикорупційного законодавства».

«Зі свого боку уряд також вживає заходів, які унеможливлять зупинення уже розпочатих реформ, включаючи ті, що є основою для нашої європейської та євроатлантичної інтеграції України», - повідомила Стефанішина.

Вона наголосила, що курс України до ЄС і НАТО є остаточним, невідворотним і закріплений в Конституції України.

Скандальне рішення КСУ і можливе призупинення безвізу

  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, котрою передбачено відповідальність за недостовірне декларування. Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував право НАЗК перевіряти декларації та виявляти конфлікт інтересів.
  • Конституційний суд своїм рішенням позбавив Нацагентство з питань запобігання корупції доступу до державних реєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.
  • 28 жовтня через рішення КС Нацагентство з питань запобігання корупції закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій.
  • У НАБУ заявили, що через рішення КС всі справи про недостовірне декларування закриють, а викриті на зловживаннях посадовці уникнуть відповідальності.
  • 28 жовтня в Європейському Союзі нагадали, що надання фінансової допомоги Україні пов'язане з незалежними, ефективними і вільними від політичного тиску антикорупційними органами.
  • Сьогодні, 29 жовтня, у ЗМІ з'явилася інформація, що в Євросоюзі можуть запустити механізм призупинення безвізового режиму з Україною через рішення Конституційного суду. Зокрема медіа повідомляли про відповідний лист представника України при Європейському Союзі Миколи Точицького до віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної.
  • Водночас, на прохання УНІАН у прес-службі Точицького відмовились надати копію цього листа. «Перепрошуємо, але ми не коментуємо внутрішнє державне листування», - повідомили УНІАН у дипломатичній установі.