Кравчук наголосив, що українська делегація поважає «нормандський формат» і Мінські домовленості / фото УНІАН

Голова української делегації у Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кравчук зазначив, що Україна послідовно виконує домовленості досягнуті на саміті у Парижі.

Як повідомляє прес-служба Офісу президента, сьогодні відбулося чергове засідання ТКГ в режимі відеоконференції за участю делегацій України, Російської Федерації та за модераторства ОБСЄ.

Переговори тривали близько семи годин.

Відео дня

Кравчук висловив подяку ОБСЄ та її Спеціальній моніторинговій місії в Україні за посередницькі зусилля, спрямовані на врегулювання міжнародного збройного конфлікту на Донбасі.

«Ми ніколи не ставили під сумнів мандат ОБСЄ та проти передачі його будь-кому», - наголосив він.

У Офісі президента зазначили, що окрему увагу було приділено виконанню домовленостей лідерів держав - учасниць «нормандського формату», досягнутих у Парижі, щодо забезпечення повного та безумовного доступу Міжнародного комітету Червоного Хреста до всіх утримуваних осіб.

«Продовжено обговорення питання підготовки до чергового етапу взаємного звільнення утримуваних осіб за принципом «всіх на всіх», - йдеться у повідомленні.

Українська сторона вкотре наголосила, що українці, які незаконно утримуються на тимчасово окупованих територіях, мають бути звільнені невідкладно та без жодних політичних умов.

Прийняття законів і постанов є виключною компетенцією та прерогативою Верховної Ради України», - заявив Кравчук, відповідаючи на закиди стосовно необхідності термінового ухвалення парламентом альтернативної постанови щодо проведення місцевих виборів у 2020 році.

Водночас обговорення робочих пропозицій до проектів документів, що стосуються питання самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей України, й надалі триватиме в межах роботи політичної групи ТКГ, як це й передбачено Комплексом заходів з виконання Мінських домовленостей.

Кравчук наголосив, що «українська делегація поважає «нормандський формат» і Мінські домовленості та готова до конструктивної й послідовної роботи задля відновлення територіальної цілісності України та досягнення миру».

«Ми завжди виконували й виконуватимемо всі домовленості, в тому числі про припинення вогню», - додав він.

Читайте такожРазумков не бачить сенсу переносити перемовини ТКГ з Мінська

Що передувало:

  • 22 липня учасники ТКГ домовилися про повне і всеосяжне припинення вогню на лінії розмежування з 27 липня.
  • 5 вересня ватажок терористичної організації "ДНР" Денис Пушилін пригрозив відкрити вогонь по позиціях українських військових з 8:00 7 вересня. Причиною анонсованих обстрілів він назвав нібито порушення українською стороною домовленостей про режим тиші. Пушилін вимагав від Збройних сил України закопати траншеї, вириті нібито після 22 липня, а потім попередив про "повне право" усунути "порушення" самостійно.
  • Обіцяний обстріл позицій українських військових 7 вересня не відбувся.
  • Україна через погрози Пушиліна скликала на 6 вересня позачергове засідання ТКГ.
  • 7 вересня Пушилін "переніс" дату атаки на позиції ВСУ, "призначивши" її на 10:00 9 вересня.
  • Згодом окупанти вдруге "перенесли" анонсований обстріл і запропонували провести засідання Тристоронньої контактної групи о 12:00 9 вересня.
  • 9 вересня ТКГ провела позачергове засідання з метою недопущення зриву режиму припинення вогню на Донбасі. Учасники консультацій домовилися про спільну інспекції в районі Шумів за участю представника координатора від ОБСЄ.
  • В Офісі президента України заявили, що домовленість у рамках ТКГ про спільну інспекції в районі Шумів за участю представника координатора від ОБСЄ була досягнута з метою спростування фейків і недопущення нових провокацій. Також в Офісі президента повідомили, що Україна не отримала адекватної відповіді на запит про дзеркальну інспекцію районів розташування незаконних збройних формувань ОРДЛО, в яких моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала порушення.
  • 11 вересня прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков висловив очікування, що помічники очільників держав "нормандського формату" в Берліні обговорять скасування інспекції українських позицій на Донбасі.