Голова СММ ОБСЄ зазначив, що сторони дотримуються повного і всеосяжного режиму припинення вогню / УНІАН

Сторони погодилися з необхідністю продовження дотримання режиму тиші на Донбасі.

Як повідомляє прес-служба Офісу президента, про це йшлося під час чергового засідання Тристоронньої контактної групи із врегулювання ситуації на Донбасі, яке відбулося сьогодні у форматі відеоконференції.

На робочій групі з безпекових питань голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Яшар Халіт Чевік зазначив, що сторони дотримуються повного і всеосяжного режиму припинення вогню.

Відео дня

"Спостерігачі СММ ОБСЄ не зафіксували жертв серед мирного населення від початку оголошення режиму припинення вогню", - йдеться в повідомленні.

Спецпредставник ОБСЄ в ТКГ Хайді Грау висловила подяку сторонам за дотримання режиму припинення вогню та закликала їх робити все можливе, щоб він зберігався.

"Сторони переговорів погодилися з необхідністю продовження дотримання тиші", - повідомили в Офісі президента.

Читайте такожНа засіданні ТКГ погодили чотири наступні ділянки розведення сил - ОП

Переговори ТКГ щодо Донбасу: що було раніше

  • 15 липня Верховна Рада ухвалила постанову про призначення чергових місцевих виборів на 25 жовтня. Згідно з рішенням, вибори на окупованих територіях Криму та Донбасу не призначаються і не проводяться.
  • За інформацією прес-служби Офісу президента, 19 серпня на засіданні ТКГ Кравчук поінформував учасників групи про направлення в рамках підготовки до місцевих виборів в Україні звернення до ВР з пропозицією розглянути питання про відповідність постанови про призначення місцевих виборів закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей", а також комплексу заходів щодо виконання Мінських угод.
  • 20 серпня журналіст Сергій Гармаш, який на переговорах у рамках ТКГ представляє окремі райони Донецької області, у Facebook висловив думку, що Москва, "зливши" у ЗМІ документ з вимогою скасувати постанову ВР про місцеві вибори, унеможливила не тільки виконання цієї вимоги, а й саму постановку такого питання перед парламентом. Гармаш вважає, що таким чином Росія свідомо загнала ситуацію в глухий кут і блокує проведення запланованої на кінець серпня зустрічі радників лідерів країн "нормандського формату".
  • Того ж дня Кравчук заявив, що Росія блокує роботу ТКГ з вимогою скасувати постанову ВР, у якій йдеться про неможливість проведення місцевих виборів на окупованих територіях. За його словами, 19 серпня на засіданні ТКГ й засіданнях підгруп представники РФ та бойовики заявляли, що "не заперечують, щоб вибори проходили по всій території України", але вимагають скасувати у постанові ВР пункт про неможливість проведення голосування на окупованих територіях.