В результаті проистноянь загинуло 48 людей / Віталій Уманець, facebook.com

В рамках переговорів щодо обміну полоненими у вересні – грудні 2019 року Росія наполягала на видачі щонайменше 9 осіб, які брали участь в організації масових заворушень в Одесі під російськими прапорами.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ України в коментарі щодо трагічних подій в Одесі 2 травня 2014 року.

Читайте такожВ Одесі через карантин до Будинку профспілок, де 2 травня 2014 року загинули люди, поліція пускає по дві людини (фото)

Відео дня

«В рамках переговорів про проведення взаємного звільнення утримуваних осіб у вересні – грудні 2019 року Росія наполягала на видачі щонайменше 9 осіб, які брали пряму чи опосередковану участь в організації масових безпорядків в Одесі під російськими прапорами», - йдеться у повідомленні.

В МЗС нагадали, що події 2 травня 2014 року в Одесі стали черговим елементом у ланцюгу провокацій РФ в рамках реалізації провального проекту «Новоросія», спрямованого на дестабілізацію українського сходу і півдня та дезінтеграції України.

У відомстві наголосили, що українські правоохоронні органи роблять все можливе для пошуку і притягнення до відповідальності винних у злочинах осіб. За результатами розслідувань у кримінальних провадженнях за фактами подій в Одесі 2 травня 2014 року до суду скеровано 37 обвинувальних актів. Стосовно 3 осіб судами винесено обвинувальні вироки. Державне бюро розслідувань здійснює окреме досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо можливої причетності спецслужб РФ до організації заворушень в Одесі.

«Єдиною стороною, яка відверто не зацікавлена у встановленні об’єктивної картини трагічних подій в Одесі та причин, які призвели до трагедії, є Росія. Москва не лише переховувала одного з головних фігурантів розслідування, колишнього заступника начальника ГУ МВС Одеської області Д.Фучеджи, але й, за наявною інформацією, надала йому громадянство РФ і під цим приводом відмовила Україні у його екстрадиції», - зауважили в МЗС.

«Крім того, в рамках переговорів про проведення взаємного звільнення утримуваних осіб у вересні – грудні 2019 року Росія наполягала на видачі щонайменше 9 осіб, які брали пряму чи опосередковану участь в організації масових безпорядків в Одесі під російськими прапорами», - підкреслюється у коментарі.

В МЗС закликають міжнародне співтовариство до подальших спільних зусиль з протидії російській пропаганді та дезінформації, які є важливим елементом російської агресії та дестабілізаційних дій, спрямованих проти України та інших демократичних держав.

Довідка. 2 травня 2014 року в Одесі в результаті масових заворушень за участю проросійських і проукраїнських активістів загинуло 48 людей, постраждали більше 200. Почалися зіткнення в центрі міста (на Грецькій площі), де були застрелені кілька людей, зокрема, представники «Правого сектора».

Потім проукраїнські активісти прийшли на Куликове поле, на якому розташовувався наметове містечко сепаратистів. Намети загорілися, почалася пожежа в Будинку профспілок, в якій також загинули люди.