Зеленський виступив в Радбезі ООН / скріншот

Президент України Володимир Зеленський виступив на засіданні Ради Безпеки ООН, що відбулося в Нью-Йорку. УНІАН зібрав головні тези з його промови.

Війна триває через безпорадність ООН

На початку виступу президент нагадав, що повномасштабна агресія Росії проти України триває вже 574 доби. Зеленський підкреслив, що цю агресію розпочала держава, "яка досі чомусь серед постійних членів Ради Безпеки ООН".

"Маємо визнати: Організація у глухому куті щодо агресій. Людство вже не покладає надій на ООН, коли йдеться про захист суверенних кордонів націй. Але я не був би сьогодні тут, якби Україна не мала пропозицій саме щодо рішень", - заявив президент.

Реформа права вето в Радбезі ООН

На думку Зеленського, увесь світ бачить, чому саме ООН є недієздатною організацією.

"Вето в руках агресора – ось те, що загнало ООН у глухий кут. Хоч би ким ви були, наявна система ООН робить вас все одно меншим, ніж право вето, яке є лише в кількох (членів ООН) та яке використовується одним – Росією – на шкоду всім іншим членам ООН", - зазначив президент.

За його словами, оновлення правил застосування права вето в Радбезі ООН – те, що може стати ключовою реформою і повернути силу Статуту ООН. Український президент пропонує наділити Генеральну Асамблею ООН (тобто усіх членів ООН колективно) "реальною можливістю долати вето".

"За умови набрання двох третин голосів, які відображатимуть волю націй і з Азії, і з Африки, і з Європи, і з обох Америк, і з регіону Тихого океану, – глобальної кваліфікованої більшості – вето має реально долатися, і така резолюція Генеральної Асамблеї повинна бути обов’язковою для виконання всіма державами-членами", - пропонує Зеленський.

Розширення складу учасників Радбезу ООН

Другий крок, запропонований Зеленським - повна підзвітність Ради Безпеки ООН "націям світу". Президент пропонує реалізувати це шляхом розширення числа учасників Радбезу. (Зазначимо, що зараз їх усього 15: КНР, Росія, Великобританія, США і Франція - на постійній основі, решта - шляхом ротації за квотою від основних регіонів світу).

"Африканський Союз має бути тут постійно. Азія заслуговує на ширше постійне представництво. Німеччина заслуговує на місце серед постійних членів Радбезу. Латинська Америка має бути тут представлена постійно. І держави Тихого океану", - заявив президент.

Крім того він пропонує розширити участь інших держав-членів ООН в роботі структур Ради Безпеки.

"І водночас будь-яка участь будь-якої держави – члена Ради Безпеки має призупинятися на час, коли така держава в порушення Статуту ООН іде агресією проти іншої нації", - додав президент.

Попередження нових агресій

Третій крок, запропонований Володимиром Зеленським - створення дієвої системи попередження агресій шляхом раннього реагування на такі дії та запровадження "потужних санкцій" проти агресора.

"Кожен, хто хоче почати війну, має бачити ще до своєї фатальної помилки, що саме втратить, коли почне війну. Питання про застосування превентивних санкцій має виноситися на розгляд Ради Безпеки ООН автоматично, коли будь-який член Генеральної Асамблеї заявляє про загрозу агресії", - заявив президент.

План миру в Україні

Окремо Зеленський коротко виклав українське бачення того, як має скінчитися війна в Україні, розв'язана Росією:

  1. Повне виведення всіх російських військ і військових формувань, включно з Чорноморським флотом Росії, всіх найманців і квазівійськових формувань Росії з усієї суверенної території України в межах наших міжнародно визнаних кордонів 1991 року.
  2. Повне повернення Україні ефективного контролю над усім державним кордоном і виключною економічною зоною в Чорному та Азовському морях, а також у Керченській протоці.

"Коли я готував Українську формулу миру, я брав силу для її пунктів із принципів Статуту ООН та резолюцій, які були ухвалені Генеральною Асамблеєю", - підкреслив президент.