В Україні розпочався сезон гарбуза, з якого виходить красиве і ароматне гарбузове варення. За смаком воно трохи нагадує абрикосове, а також чудово поєднується з фруктами і спеціями. Гарбузове варення на зиму готується дуже просто і швидко. За бажанням його можна зробити з великими шматочками або пом'яти товкачем.
Ми зібрали три вдалих рецепта варення з гарбуза, які вийдуть у кожного.
Гарбузове варення з апельсином
Інгредієнти:
- м'якоть гарбуза - 1 кг;
- апельсин - 2 шт.;
- цукор - 1 кг;
- лимонна кислота - 1,5 чайн. л.;
- мелені кориця, гвоздика, мускатний горіх за смаком.
Гарбуз очистити і нарізати невеликими шматочками. Апельсини нарізати невеликими кубиками разом з шкіркою і вибрати кісточки. За бажанням подрібнити гарбуз і апельсин блендером або м'ясорубкою, якщо хочете отримати однорідне варення з гарбуза і апельсина.
Суміш гарбуза з апельсином висипати в каструлю, додати цукор і спеції. Поставити на сильний вогонь і довести до кипіння, постійно помішуючи суміш. Потім зменшити вогонь до мінімального і варити 20 хвилин. За 5 хвилин до закінчення варіння додати лимонну кислоту.
Готове варення з гарбуза з апельсином розкласти по чистим банкам і щільно накрити кришками. Стерилізувати банки необов'язково.
Гарбузове варення з яблуками
Інгредієнти:
- гарбуз - 200 г;
- яблука - 3 шт.;
- цукор - 100 г;
- вода - 50 мл.
Зазначеної кількості продуктів вистачить на одну банку яблучно-гарбузового варення об'ємом 350 мл.
Гарбуз і яблука очистіть від шкірки і насіння, наріжте кубиком. Засипте цукром і залийте водою. Викладіть суміш в каструлю з товстим дном і варіть 20-40 хвилин. Чим довше готується варення, тим густіше воно вийде. Банку для консервації стерилізують в мікрохвильовці. Влийте готове варення з гарбуза і яблук в банку і щільно закрийте.
Гарбузове варення з курагою
Інгредієнти:
- м'якоть гарбуза - 1 кг;
- курага - 300 г;
- цукор - 700 г;
- лимонна кислота - 1,5 чайн. л.
М'якоть гарбуза нарізати невеликими кубиками і пересипати цукром. Залишити на кілька годин при кімнатній температурі, щоб гарбуз пустив сік. Курагу помити і залити на 1 годину гарячою водою. Потім обсушити і нарізати смужками.
У каструлю висипати гарбуз з цукром. Варити на невеликому вогні 10 вогні. Потім додати курагу і лимонну кислоту, перемішати і готувати ще 20 хвилин. В кінці варіння варення з гарбуза загусне. Гарячу суміш розлити в стерилізовані банки.