Уміння готувати дріжджове тісто завжди стане в пригоді в господарстві. З нього можна приготувати дивовижні пиріжки, піцу, булочки і хліб. Цей вид тіста вважається досить примхливим. УНІАН розповість, як зробити ідеальне дріжджове тісто і уникнути популярних помилок в його приготуванні.
Універсальне дріжджове тісто: простий рецепт
- Борошно - 450 г.
- Яйця - 1 шт.
- Сухі дріжджі - 7 г.
- Молоко - 250 мл.
- Сіль - 1 чайн.л.
- Цукор - 2 чайн.л.
- Рослинна олія - 3 стіл.л.
Підігріти молоко і злегка збити з яйцем вінчиком. Потім додати цукор і дріжджі. Розмішати суміш до однорідності. Влити соняшникову олію і знову перемішати. Додати сіль і поступово всипати просіяне через сито борошно. Вимісити тісто спочатку ложкою, потім руками. Тісто має бути злегка липким.
Тісто викласти у велику ємність і поставити на годину в тепле місце - наприклад, в злегка розігріту духовку. Тісто має піднятися вдвічі. Присипати тісто борошном і обім'яти. Після цього можна формувати з тіста потрібні вироби.
Просто рецепт дріжджового листкового тіста
- Борошно - 750 г.
- Масло вершкове - 200 г.
- Сіль - 1 ч. л.
- Цукор - 3 ч. л.
- Дріжджі сухі - 7 г.
- Вода тепла - 85 мл.
- Молоко тепле - 120 мл.
- Яйце - 1 шт.
Воду злегка розігріти, розчинити в ній дріжджі і ложку цукру. Залишити в сухому місці на 15-20 хвилин. На стіл просіяти борошно, сіль і решту цукру. Натерти в борошно вершкове масло. Потерти борошно з маслом руками до утворення дрібної крихти. У дріжджову опару вбити яйце і влити молоко, перемішати.
Посередині борошняної крихти зробити поглиблення і влити опару з молоком. Замісити гладке і м'яке тісто. Загорнути в плівку і покласти в холодильник на 2 години. Тісто можна зберігати в морозильній камері - для цього його потрібно тонко розкатати, покласти зверху харчову плівку і загорнути в рулет.
Чому не виходить дріжджове тісто: часті помилки
Перераховуємо поширені помилки, через які тісто не піднімається або виходить занадто "забитим".
- Неправильний термін зберігання дріжджів. Сухі дріжджі у відкритій упаковці зберігаються від кількох днів (неактивні) до 1 місяця (активні). Якщо зберігати дріжджі довше, вони не активуються і опара не вийде.
- Неправильна температура води або молока. Дріжджі потрібно додавати в теплу, але не гарячу рідину, інакше вони не активуються.
- Тісто може не піднятися, якщо після замішування не дати йому постояти в теплому місці 1 годину.
- Якщо в тісто додали занадто багато цукру або солі, то його бродіння зупиниться і воно не піднімається.
- Якщо у тіста занадто сильний дріжджовий запах - ви додали занадто багато дріжджів. На 500 г тіста беріть 5 г дріжджів.