
Раніше ми розповідали про те, чим корисна калина, а сьогодні поділимося дивовижною добіркою різноманітних рецептів із літньої ягоди.
Калина з цукром із лимоном
- калина - 200 гр;
- цукор - 300 гр;
- лимон - 1 шт.
Банку для варення промити під проточною водою з харчовою содою і прогріти в духовці за 120°C. Очистити калину, відокремити від гілочок, викласти їх у миску. Зняти з лимона шкірку, нарізати шматочками, витягти кісточки. За допомогою товкушки подавити ягоди калини. Всипати цукор. Подрібнити лимон у блендері, додати до калини.
Ложкою перемішати варення, залишити на півгодини. Вилити масу в скляну ємність, закрити кришкою. Зберігати варення в погребі або холодильнику.
Пиріг із калиною та яблуком

- калина - 2 гілочки;
- яблука - 300 гр;
- кефір - 130 мл;
- сир - 125 гр;
- олія рослинна - 50 мл;
- вівсяні пластівці - 50 гр;
- висівки - 1 ст.л;
- борошно - 220-250 гр;
- сода - 1\3 ст.л;
- кислота лимонна - 1\3 ст.л;
- цукор - 100 гр;
- сіль - дрібка.
Змішати в мисці сир, кефір і 30 мл олії. Насипати висівки і вівсянку. Перемішати, додати соду, змішану з лимонною кислотою. Просіяти борошно, з'єднати з цукром і додати в тісто. Замісити його, зібрати в ком.
Читайте такожГотуємося до Спасу: добірка простих і смачних рецептів з яблукамисотейник, поставити його на вогонь. Яблука нарізати дрібно і поставити тушкуватися з олією, ягодами калини та цукром. Через 10-15 хвилин рідина випарується.
Тісто розподілити у формі з високими бортиками. Викласти начинку з яблук і калини. Випікати до готовності за температури 180°C.
Джем із калини на зиму
- калина - 510 гр;
- цукор - 400 гр.
Калину очистити від гілочок, кілька разів промити. Пересипати ягоди в широку каструлю з нержавіючої сталі. Всипати дві ложки цукру, поставити каструлю на середній вогонь. Довести масу до кипіння і проварити 10 хвилин.
Протерти ягоди через металеве сито, кісточки викинути. Перекласти пюре в каструлю, засипати цукром і поставити на середній вогонь. Після того, як маса закипить, зменшити вогонь до мінімуму і варити 20 хвилин. Якщо ви любите джем густий, то скоротіть час варіння до 10 хвилин. Весь цей час стежте за джемом і знімайте пінку.
Наприкінці влити варення в стерилізовані банки, закрити кришками, обернути теплою тканиною і залишити до охолодження. Зберігати варення в прохолодному місці.
Лікер із калини

- калина - 1.5 кг;
- цукор - 1.2 кг;
- горілка - 1 л;
- вода - 400 мл.
Ягоди обдати окропом, почекати, поки стече вода. Засипати в пляшку, додати 2 склянки цукру. Витримати на сонці 1-2 дні, потім додати горілку і настоювати 7-10 днів.
Із цукру, що залишився, і води зробити сироп, охолодити його до 30-40°C. Влити в пляшку з лікером і настоювати ще місяць. Потім готовий напій профільтрувати, розлити по пляшках і закупорити.
Вас також може зацікавити: