
Холодець - популярне, дуже ситне блюдо з згустився бульйону з шматочками м'яса. Холодець часто готують на свята.
Щоб холодець добре застиг, найкраще для бульйону вибирати частини з найбільшою кількістю колагену. Це можуть бути свинячі ніжки, хвости або вуха, мозкові кістки, також підійде жирна курка або яловичі ніжки.
- Холодець зі свинини - рецепт класичний
- Холодець з курки - ідеальний рецепт
- Холодець з яловичини - найпростіший рецепт
Раніше УНІАН писав, як готувати ароматний плов - рецепт зі свининою, куркою або мідіями так, щоб всі просили добавки. Тепер ми розповімо, як приготувати холодець, поділившись трьома кращими рецептами цієї смачної м'ясної страви.
Холодець зі свинини - рецепт класичний
Чомусь прийнято вважати, що процес приготування холодцю довгий і непростий. Але це не так, адже по суті більшу частину часу блюдо готується саме по собі. Ваше головне завдання - правильно обробити м'ясо на різних етапах.
Інгредієнти:
- свинячі ніжки - 4 шт.;
- свинина - 1,5 кг;
- морква - 1 шт.;
- цибулина - 1 шт.;
- лавровий лист - 3-5 шт.;
- корінь петрушки - 1 шт.;
- часник - 4-5 зубчиків.
Сіль і чорний перець горошком додаються у блюдо за смаком.
Процес приготування
Свинячі ніжки чистимо ножем, ретельно миємо і пару раз заливаємо окропом. М'ясо свинини миємо і нарізаємо великими шматками.
Підготовлені і ніжки, і м'ясо перекладаємо у каструлю, заливаємо водою, ставимо на сильний вогонь, доводимо до кипіння і зменшуємо вогонь до мінімуму. У міру появи над м'ясом піни знімаємо її.
Чистимо цибулю, моркву і корінь петрушки, крупно нарізаємо і трохи обсмажуємо на сковороді без додавання рослинного масла. Отриману суміш овочів додаємо у каструлю до м'яса.
Варимо м'ясо без кришки близько п'яти годин. Воду при цьому не додаємо. Лавровий лист, перець і сіль кладемо за 30 хвилин до готовності.
М'ясо і овочі виймаємо з каструлі, бульйон проціджуємо через марлю у підготовлену чисту каструлю.
Знімаємо м'якоть з ніжок, дрібно нарізаємо все м'ясо і розкладаємо його по формах рівномірно. Очищаємо та рубаємо часник, посипаємо їм м'ясо і заливаємо бульйоном.
Після того, як м'ясо в бульйоні охолоне, прибираємо його на 4-5 годин в холодильник для застигання.
Холодець з курки - ідеальний рецепт
Холодець з курки вариться набагато швидше. До того ж, він виходить більш прозорим і ароматним.
Інгредієнти:
- м'ясо курки - 1 кг;
- морква - 2 шт.;
- лук - 2 шт.;
- желатин - 20 г.
У блюдо також додаються сіль і чорний перець горошком за смаком.
Процес приготування
Частини курки ретельно промиваємо, поміщаємо в каструлю, заливаємо водою, ставимо на вогонь, доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і кип'ятимо три хвилини. Після цього зливаємо воду та промиваємо м'ясо курки від жиру.
Кладемо курку в чисту каструлю, додаємо неочищену цибулю і вимиту моркву, доводимо до кипіння, знімаючи пінку в міру її появи.
Через 30 хвилин виймаємо моркву, додаємо лавровий лист, сіль і перець і кип'ятимо ще приблизно півгодини.
Готову курку виймаємо, даємо охолонути, позбавляємо кісточок, нарізаємо і розкладаємо по формах. Паралельно проціджуємо бульйон, розчиняємо у ньому желатин, перемішуємо і даємо охолонути. Після - заливаємо їм м'ясо і прибираємо формочки у холодильник до повного застигання.

Холодець з яловичини - найпростіший рецепт
Якщо будете слідувати інструкції, холодець з яловичини повинен вийти дуже смачним і апетитним.
Інгредієнти:
- яловича ніжка - 1 кг;
- морква - 1 шт.;
- лук - 1 шт.;
- часник - 1 головка.
Також в холодець за смаком додають лавровий лист, перець горошком і сіль.
Процес приготування
М'ясо миємо, очищаємо від плівок, поміщаємо у каструлю, заливаємо водою, ставимо на максимальний вогонь, доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь а варимо 5-6 годин. Знімаємо пінку в міру її появи.
Цибулю, часник, моркву, спеції і приправи в бульйон додаємо за 2 години до закінчення варіння.
М'ясо виймаємо, даємо охолонути, відокремлюємо від кістки, подрібнюємо і рівномірно розкладаємо по формах. Паралельно з цим проціджуємо бульйон, заливаємо їм м'ясо, даємо охолонути і ставимо в холодильник для застигання.
Подають холодець до столу з хріном, гірчицею або гострим соусом.