Майонез – це холодний соус, приготований з рослинної олії, яєчного жовтка, гірчиці, оцту, солі та цукру.
Існує кілька версій походження цього соусу і його назви.
Найчастіше його пов'язують з містом Маон, столицею Менорка – одного з Балеарських островів. У 1756 році його захопили французи під командуванням герцога де Рішельє. Тоді з доступного провіанту залишилися лише індичі яйця, оливкова олія і лимони. Саме в цих умовах один спритний кулінар придумав соус, з яким навіть прості страви пішли на ура.
Майонез: класичний рецепт
Цей соус можна використовувати як заправку під час приготування салатів і різних страв, так і подавати окремо до вже готових страв.
Інгредієнти
- Масло рослинне – 1 ст.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Лимон-1/8 шт
- Гірчиця – 1 ч. л.
- Сіль – 0.5 ч. л.
- Цукор – 1 ч. л.
Спосіб приготування
Підготуйте необхідні інгредієнти. Для правильної консистенції майонезу всі продукти повинні бути однакової кімнатної температури.
Влийте олію в чашу для збивання. Туди ж додайте гірчицю, сіль, цукор.
Важливо розуміти, що смак гірчиці дуже впливає на готовий майонез, він може вийти або ніжний, або більш пікантний.
Влийте сік лимона. Це приблизно 1 ст. л. Вбийте в чашу яйце. Опустіть у чашу занурювальний блендер на саме дно так, щоб він повністю покрив жовток. І починайте збивати на високій швидкості.
Досить швидко майонез стає густим і не тече, це говорить про його готовність. Як тільки ви досягли консистенції майонезу, перестаньте збивати. Якщо майонез перевзбити, він може стати рідким. Також на його густину і смак впливає якість рослинної олії.
Корисні поради
Читайте такожАджика класична: як швидко та легко приготувати ароматну приправу вдомаСмак приготованого по основному рецепту соусу можна урізноманітнити.
Так, наприклад, з рибою буде чудово поєднуватися майонез з томатною пастою, а в соус, приготовлений для м'яса, можна додати натертий хрін або подрібнені корнішони.
Смак овочевих салатів підкреслить майонез з кропом.
Пікантний соус вийде, якщо додати апельсиновий сік, яблучне пюре, часник, естрагон.
Слід пам'ятати, що термін придатності домашнього майонезу - не більше двох днів.