Чому не можна солити фарш, навіщо борошно в котлетах і як приготувати найсмачніші зрази з м'ясом / 1zoom.ru

Зрази - це смачно і ніжно, ситно і не надто калорійно (близько 200 ккал на кожні сто грам). Це м'ясна котлетка і начинка, що розтікається і так і тане в роті. Пречудовий аромат на заздрість усім сусідам. І прекрасний вибір для обіду і вечері, який також можна взяти і на роботу, і в гості на загальний стіл.

Готують зрази з відбитого м'яса переважно нежирних сортів (найчастіше з яловичини, але можна і з курятини або індички). Всередину додають як відварені яйця, так і овочі, обсмажені гриби або відварені крупи. Тому зрази – це в якомусь сенсі ще й сам собі гарнір.

Коли солять фарш досвідчені господині, навіщо додають борошно в котлети і тефтелі й як приготувати найсмачніші м'ясні зрази з яйцем за 30 хвилин – читайте на УНІАН.

Відео дня

Чому м'ясний фарш не можна солити

Ми звикли, що фарш неодмінно потрібно посолити – в пропорції 20 грам солі (це приблизно дві чайні ложки) на кожне кіло м'ясного фаршу. Але тут є нюанс. Досвідчені господині давно користуються маленькою хитрістю, яка забезпечує ніжність і легкість їхніх котлеток.

Читайте такожЯк довести котлети до ідеальної готовності: розкриваємо головний секрет смачної стравиЯкщо посолити безпосередньо фарш, то котлети вийдуть сухуватими. Сіль "склеює" м'ясний білок, через що м'ясний сік витікає, а самі волокна стають жорсткими. У результаті маємо сухуваті котлетки з жорсткуватими грудочками всередині.

Досвідчені господині солять не фарш - а вже сформовані котлети, причому безпосередньо перед відправленням на розпечену сковороду. Посолив – відправив на сковорідку – за пару хвилин перевернув. У цьому випадку сіль допоможе сформуватися красивій золотистій скоринці, а "нутрощі" котлети залишаться соковитими і ніжними.

За недосол таких котлет переживати не варто: солі на поверхні цілком достатньо для додання страві потрібного збалансованого смаку.

Навіщо додається борошно в фарш

Уточнимо, що в фарш додається не тільки борошно – може додаватися і батон замість борошна, і манка. А причина додавання подібного інгредієнта практично та ж сама, що і вище (в розділі з сіллю) – зробити страву соковитішою (завдяки борошну сік залишається всередині котлети) і, відповідно, ніжнішою.

Головне тут - витримати правильні пропорції: пару столових ложок – на півкіло фаршу.

Якщо все ж переборщили з борошном – можна додати пару столових ложок молока і столову ложку топленого масла.

М'ясні зрази з яйцем: простий рецепт для здорового харчування

Вам знадобиться:

  • фарш із курятини - 800 г;
  • борошно цільнозернове - 60 г;
  • 3 яйця;
  • будь-який твердий сир - 70 г;
  • масло вершкове - 20 г;
  • сметана (вистачить 15% жирності) - 1 ст. л;
  • сіль (якщо вирішили солити сам фарш, то по чайній ложці на кожні півкіло м'яса), спеції за смаком.

Як готувати:

  1. Зробити фарш із курячого м'яса, спецій, борошна і одного з яєць.
  2. Два яйця, що лишилися, потрібно відварити і натерти на тертці – вони підуть на начинку.
  3. Для начинки гарненько перемішати яйця з тертим сиром, сметаною і підталим вершковим маслом.
  4. Формуємо котлетки, додаючи всередину кожної по одній чайній ложці начинки.
  5. Обсмажити котлети на сухій сковороді пару хвилин – до рум'яної скоринки. Потім відправляємо зрази на деко і накриваємо фольгою (щоб вийшли суперсоковитими). Випікати в духовці: температура нежарка - 180 градусів, час – близько 25-30 хвилин.

Читайте також: