Качана каша - рецепт приготування / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

У Полтавській області готують качану кашу - поживну та ситну страву зі складним рецептом. Техніка приготування такої крупи досить трудомістка, зате смак не забудеться ніколи. Умілі господині багато працювали для приготування, тому качанка подавалися лише на великі свята.

У наш час небагато українців знають, що таке качана каша - рецепт страви забутий, а в ресторанах її майже не подають. Але долучитися до української кулінарної спадщини ніколи не пізно.

Що таке качана каша - історія страви

Качанка або качана каша - це пшоно в суміші яєць і борошна. Щоб зерно рівномірно вкрилося тістом і вийшло круглої форми, його довгий час катають або трясуть. Готову крупу варять на курячому бульйоні. З'явився цей рецепт приблизно 300 років і готувався лише з важливих приводів.

Спочатку страву подавали породіллям на хрестини дітей. У давні часи дитяча смертність була високою. Тому дітей хрестили одразу після народження, а на свято на честь події приносили варену на курячому бульйоні качану кашу. Поживний обід допомагав матері швидше відновитися після пологів.

Пізніше качанку почали подавати на весілля. Страву вважали святковою через складний процес приготування і дорогі інгредієнти. Готувати її починали за кілька днів до торжества.

Качана каша як варити / скріншот з Youtube

У наш час качана каша вважається делікатесом. Така крупа завжди готується вручну і вимагає великої кількості яєць (близько 60 штук на велику миску). Усе це зумовлює її високу вартість.

Традиційна качана каша - як приготувати

Якщо хочете приготувати знамениту страву полтавських майстринь, то знадобиться чимало грошей і зусиль. Але результат точно вразить.

Інгредієнти:

  • пшоно - 100 г;
  • яйця - 10 шт.;
  • борошно - 100 г.

Пшоно промийте та обсушіть - воно має бути повністю сухим. Приготуйте широкий і глибокий посуд. Яйця збийте до однорідності виделкою (не міксером).

Висипте пшоно в посуд і поетапно додавайте в крупу кілька крапель яєчної суміші та дрібку борошна. Потім потрібно перемішати пшоно рукою, поки зерна рівномірно не покриються тістом. Повторюйте процедуру, поки кожна крупинка не стане розміром із перець горошком. 100 г традиційної качаної каші з пшона робиться приблизно 3 години.

Суха крупа має термін зберігання 1 місяць. Варіть кашу в курячому бульйоні приблизно 2,5-3 години, і за бажанням заправте маслом.

Дивіться детальніше, як готується каша качана, у відео Олени Щербань.

Вас також можуть зацікавити новини: