Міністр внутрішніх справ Юрій ЛУЦЕНКО сумнівається, що МВС зможе довести факти щодо махінацій при проведенні валютних аукціонів без чітких свідчень банкірів.

Про це він сказав у інтерв`ю виданню «Коммерсант-Украина» №156 від 17 вересня 2009 року.

За словами Ю.ЛУЦЕНКА, це найзакритіша частина процесу фінансових махінацій. «Незважаючи на наші неодноразові запити, ми жодного разу не одержали інформації про те, коли і як проходили валютні аукціони. Наскільки мені відомо, хоча не можу ручатися за достовірність цих відомостей, лише п`ять осіб у державі знають цю інформацію», - сказав він.

Відео дня

Міністр зазначив, що багато банкірів на умовах анонімності говорять йому, що ці аукціони проводяться з грубим порушенням правил. За словами Ю.ЛУЦЕНКА, основну масу валюти одержують не учасники торгів, а визначені кимсь банки, які одержують величезні валютні ресурси під кінець роботи аукціону, а потім, не маючи жодних валютних зобов`язань перед іноземними партнерами, перепродують буквально впродовж ночі ці ресурси з накруткою в одну гривню.

«Питання, кому це потрібно і чому це відбувається, не перебуває в галузі права. Очевидно, це більш політичне питання. Боюся показатися скептиком, але мені здається, що саме на цьому третьому етапі правоохоронні органи навряд чи зможуть встановити чиюсь провину», - сказав він.

За словами Ю.ЛУЦЕНКА, оцінити з погляду Кримінального кодексу правильність обсягів валюти, виставленої на аукціонах, навряд чи вдасться. Із його точки зору, оцінку мають давати політики, і конкретно Президент, який єдиний уповноважений призначати і знімати з посад керівництво Нацбанку. «Тому якщо банкіри не дадуть чітких свідчень щодо махінацій при проведенні валютних аукціонів, навряд чи ми зможемо щось довести», - сказав він.

Відповідаючи на питання, чи готові банкіри надавати такі свідчення, міністр сказав: «Запитайте будь-якого банкіра. Думаю, відповідь очевидна. Будь-який банк сьогодні вкрай залежний від керівництва НБУ». Ю.ЛУЦЕНКО зазначив, що достатньо подивитися список рефінансування – «і ми зрозуміємо, що практично вся банківська система країни залежить від суб`єктивного рішення, яке може або продовжити комусь життя, або припинити існування банку».