ФСБ хоче читати листування росіян в Tinder / roskomsvoboda.org

Роскомнагляд вніс до реєстру організаторів поширення інформації (ОПІ) популярну онлайн-платформу для знайомств Tinder.

Читайте такожTinder для собак: у Литві витворили додаток для знайомства з тваринами з притулку

Як повідомляє «Роскомсвобода», за російськими законами потрапляння в даний реєстр накладає на інтернет-сервіс ряд зобов'язань. Зокрема – збирати та надавати на першу вимогу силових органів РФ не лише всі дані користувача, а також листування, аудіо-, відео - та інші матеріали користувачів.

Відео дня

Зазначається, що в розділі про конфіденційність компанія-власник соцмережі повідомляє, що вона збирає особисту інформацію, яку надає їй користувач (ім'я, пароль), а також додаткову (характер, спосіб життя, інтереси, фото, відео), при підписанні на платні послуги — номер дебетової або кредитної карти та іншу фінансову інформацію.

Компанія також визнає, що обробляє спілкування в чатах і контент, який там публікується, «для забезпечення функціонування сервісів».

Зазначається, що не всі компанії після внесення до реєстру дають згоду надавати дані ФСБ. Так, два роки тому швейцарський месенджер Threema також був внесений в реєстр ОПІ, але надалі з'ясувалося, що компанія не погоджувалася надавати російській владі інформацію про користувачів.

«РосКомСвобода» звернулася до Tinder за коментарем, аби компанія сама змогла пролити світло на ситуацію з попаданням до реєстру ОПІ, а також озвучити, наскільки тісно вона готова співпрацювати з російською владою.

Аудиторія Tinder налічує щонайменше 50 мільйонів користувачів по всьому світу. Пари в додатку формуються з урахуванням геолокації.

Зазначається, що влада РФ вже не вперше цікавиться сервісами знайомств. Так, до реєстру ОПІ в 2014 році були внесені портали Mamba і Wamba, у квітні 2017 року туди потрапила найбільша в світі служба знайомств Badoo.

Раніше росіянин поскаржився, що його водонагрівач бренду Ariston перестав повноцінно працювати через блокування серверів компанії Роскомнаглядом, який намагався заблокувати месенджер Telegram.