Додік розлютив Євросоюз орденом для Путіна / фото REUTERS

Лідер Республіки Сербської Боснії і Герцеговини Мілорад Додік презентував президенту Російської Федерації Володимир Путіну державний орден. У Європейському Союзі не оцінили такий крок.

За даними видання Eunews, 8 січня лідер боснійських сербів в рамках святкування "Дня Республіки" заочно нагородив російського диктатора орденом за "розвиток і зміцнення дружніх зв'язків між Росією і РС", який є найвищою відзнакою.

Спікер зовнішньополітичної служби Євросоюзу Петер Стано засудив таке рішення Додіка.

Відео дня

"Путін є тим, хто несе пряму відповідальність за незаконну агресію проти України. Він є тим, хто віддає накази, через які українські мирних жителів вбивають і якими руйнується Українська цивільна інфраструктура. Бути на боці Путіна за таких умов означає ізолювати Республіку Сербську та її владу на міжнародній арені", - заявив європейський дипломат.

При цьому він назвав вручення ордена Путіну "прикрою помилкою". За його словами, в ЄС немає місця для нагородження політиків, які знищують сусідню країну та вбивають її народ. Також Стано попередив, що Євросоюз буде змушений вжити заходів, якщо Додік нагороджуватиме президента РФ.

Скандал з Додіком та іконою - що відомо

14 грудня 2020 року Мілорад Додік, який працював головою Президії БІГ, подарував ікону Святого Миколая главі МЗС Росії Сергію Лаврову.

Після цього в Посольстві України вимагали пояснень, як ікона потрапила в країну. У свою чергу Москва пообіцяла повернути ікону дарувальникам, щоб уточнити її історію.

Зазначається, що іконі майже 300 років, вона зберігалася в тимчасово окупованому Луганську. 15 січня 2021 року в МЗС України підтвердили, що Генпрокуратура відкрило справу щодо "незаконного експорту" ікони

Вас також можуть зацікавити новини: