Чоловіка побили силовики / flickr.com/waltstoneburner

У РФ, у слідчому ізоляторі, помер росіянин Олександр Демиденко, який допомагав українцям повернутися додому, але потім був затриманий силовиками. Про це повідомляє "Вот Так" із посиланням на свої джерела.

"Чоловік помер ще 5 квітня. Адвокат волонтера повідомив про це дружині і синові загиблого за три дні", - йдеться в публікації.

Як зазначається, із середини жовтня 2023 року бєлгородець Демиденко перебував під вартою. Під час обшуку в нього вдома нібито виявили гранату і два детонатори, після чого стосовно волонтера порушили кримінальну справу за статтею про незаконний обіг зброї.

Відео дня

За даними ресурсу, син Демиденка - Олег - спочатку сказав, що його батько, можливо, вчинив самогубство. Зокрема, він назвав перебування в СІЗО без побачень із рідними і книг "психологічним убивством".

Пізніше Олег Демиденко оприлюднив новий пост, у якому розповів, що його батько скаржився на проблеми із серцем і припустив, що волонтер міг "не витримати ситуації". При цьому сім'я чоловіка не знає подробиць події.

Фото "Можем объяснить"

За даними "Медузи", 61-річного волонтера Демиденка з Бєлгородської області обвинуватили в незаконному зберіганні зброї (ч. 1 ст. 222.1 КК РФ). На засіданні суду підозрюваний "свою причетність до скоєння злочину не заперечував", заявивши, що знайшов вибухівку, але не встиг передати її в поліцію. Син волонтера впевнений, що батько "визнав провину" під тиском, щоб захистити близьких від переслідування.

Олександр Демиденко в перший день повномасштабного вторгнення РФ в Україну вийшов на центральну площу Бєлгорода з порожнім білим аркушем. Приблизно за півгодини його затримали. У машині поліції на нього склали протокол про затримання за незаконну акцію і виписали застереження від подальшої участі в подібних заходах. Навесні 2022 року Демиденко став волонтером - допомагав українським біженцям дістатися до контрольно-пропускного пункту "Колотилівка" з Бєлгорода. Також волонтер пропонував біженцям, які не встигали або не змогли пройти через КПП, зупинитися в його приватному будинку. За словами Демиденка, з травня 2022 року в його будинку гостювало до 900 осіб, яким потрібно було переночувати або були проблеми з документами.

17 жовтня Демиденко зник на КПП "Колотилівка", де він тоді супроводжував літню українку. Пізніше стало відомо, що чоловіка затримали кадирівці. Через три дні силовики привезли Демиденка додому і провели там обшук. Дружина волонтера, яка була присутня при цьому, помітила на тілі чоловіка безліч синців. Співробітники СІЗО оформили сліди побоїв як "побутові травми".

Затримання в РФ людей, які допомагають українцям

Взимку 2024 року в російському місті Бєлгород затримали дівчину-волонтера, яка допомагала українцям повернутися додому з РФ, - Надію Россінську затримали за статтею про "Публічні заклики до здійснення діяльності, спрямованої проти безпеки держави".

Россінська очолювала некомерційну організацію, яка допомагала українцям проїхати через Колотилівку (РФ) - єдиний відкритий пункт пропуску між Росією та Україною.

Відомо, що дівчина допомагала перевезти собак, евакуйованих із розплідника в Мелітополі, яких із Білгородської області не випускали російські прикордонники.

Вас також можуть зацікавити новини: