У Кремлі хочуть поступово заборонити будь-яку критику політика диктатора Сталіна / ілюстрація REUTERS

Заступник голови Держдуми Росії Ірина Ярова 6 листопада внесла законопроект, що "захищає історичну правду". Його противники вважають, що під виглядом реабілітації нацизму до відповідальності притягуватимуть за критику зовнішньої і внутрішньої політики СРСР під час Другої світової війни.

У чинній редакції статті 354.1 КК РФ «Реабілітація нацизму» йдеться про публічне поширення «завідомо неправдивих відомостей» про заперечення фактів, встановлених міжнародним військовим трибуналом в Нюрнберзі, або тих же злочинів, але з використанням службового становища або ЗМІ.

Ярова ж хоче додати до статті формулювання про вчинення злочину з використанням Інтернету. Згідно із законопроектом, за нього буде загрожувати штраф до 500 тисяч рублів, або примусові роботи на строк до п'яти років, або позбавлення волі - так само на строк до п'яти років і заборона займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Цей проект вже підтримала урядова комісія.

Відео дня

Другий законопроект, внесений Яровою, передбачає поправки до статті 13.15 Адміністративного кодексу "зловживання свободою масової інформації". У ній з'явиться частина, яка передбачає штрафи на суму від півтора до 3 мільйонів рублів для юридичних осіб за заперечення «фактів, встановлених вироком Міжнародного військового трибуналу» і «публічне поширення завідомо неправдивих відомостей про діяльність СРСР в роки Другої світової війни».

Читайте такожЧергове дно: окупанти в ОРДЛО випустили листівку зі Сталіним до 9 травня (фото)

Як зазначає російський політолог Федір Крашенніков, при такому формулюванні "завідомо неправдиві відомості" про діяльність СРСР в роки Другої світової війни може бути заборонена "взагалі будь-яка критика радянської політики 1930-40-х років", у тому числі висловлювання про фактичний розподіл Східної Європи "двома диктаторами на зони впливу", розстріл польських офіцерів у Катині, репресії в СРСР і депортації "цілих народів", а також за "будь-які некомпліментарні висловлювання про поведінку військовослужбовців Радянської Армії в ході війни".

Путін займається "фактичним виправданням сталінської зовнішньої політики", а його опонентів у разі прийняття поправок зможуть "цілком легально саджати за критику Сталіна і політики СРСР, причому формально вони можуть бути оголошені винними в реабілітації нацизму", вважає Крашенніков.

Вас також можуть зацікавити новини: