Кремль відпрацьовує схему тотальних фальсифікацій на виборах / фото REUTERS

Російська влада вирішила різко скоротити кількість виборчих дільниць. Експерти вважають, що це потрібно для полегшення масових фальсифікацій підсумків голосування, пише "Медуза".

Про плани різко скоротити кількість ділянок російський Центрвиборчком повідомив ще в лютому і пізніше підтвердив у березні. Так, на найближчих виборах мера Москви, які відбудуться у вересні, число дільниць зменшують відразу на 40%. В інших регіонах теж заплановані скорочення, але менш радикальні — до 10%.

Російська влада пояснює це рішення необхідністю "посилити громадський контроль" за виборчим процесом і "скоротити витрати на його організацію". Стверджується, що партіям буде простіше організувати спостереження за голосуванням, коли дільниць стане менше. 

Відео дня

Другою причиною скорочення числа ділянок влада називає нібито зростаючу популярність дистанційного електронного голосування (ДЕГ).

"У ДЕГ бере участь велика кількість виборців, на дільниці приходить менше", – заявив заступник голови Мосміськвиборчкому Дмитро Реут.

Раніше опозиційні політики і ЗМІ стверджували, що російське "електронне голосування" є максимально непрозорим і служить потужним інструментом для масових фальсифікацій результатів голосування.

"Наприклад, в ході думських виборів відразу в декількох одномандатних округах перемагали опозиційні кандидати — але після обліку голосів, відданих дистанційно, у всіх з них перемогли єдинороси. Оскаржити ці результати у опозиції не вийшло", – зазначає "Медуза".

За словами джерела, близького до політичного блоку Кремля, скорочення дільниць знадобилося владі саме для того, щоб створити для виборців незручності на фізичних дільницях і перенаправити їх в онлайн-голосування.

"ДЕГ - принципово неконтрольований спосіб голосування. Інші способи можна покрити громадським контролем, електронне голосування - ні", - заявив юрист з виборчого права, колишній співголова руху спостерігачів "Голос" Андрій Бузин.

Путін готується до виборів 2024 року

У березні наступного року в Росії мають відбутися чергові вибори президента РФ. Ще в 2020 році була проведена спецоперація з "обнулення" президентських термінів Путіна, щоб він знову міг балотуватися, не зважаючи на конституційне обмеження у два президентські терміни.

На початку березня Кремль запустив роботу по підготовці до виборчої кампанії 2024 року. Як стало відомо журналістам, Путіну планують "намалювати" не менше 76% голосів при явці більше 67%.

Пізніше також стало відомо, що виборчу кампанію Путіна будуватимуть навколо гасел про захист традиційних цінностей і презирство до матеріального благополуччя.

Вас також можуть зацікавити новини: