У Росії почалися зачистки у військовому середовищі / фото ua.depositphotos.com

Після спроби заколоту ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина в Росії почалися зачистки у військовому середовищі. Проте, на відміну від Пригожина, російських генералів так просто не відпустять.

Як зауважив в ефірі телеканалу FREEДOM шеф-редактор новин російського видання The Insider Тимур Олевський, Пригожина взяли для того, щоб він заробляв гроші та виконував "брудну" роботу. Хоча Путін його показово ізолював, навряд чи він хоче його покарати, тому що тоді активи Пригожина доведеться передавати комусь іншому.

"Навіть сам факт того, що ні Суровікіна, ні генерала Алєксєєва, заступника командувача головного управління Генштабу Російської Федерації, ні низки інших генералів, які перебували поблизу Пригожина в той момент, коли відбувався цей заколот, наприклад, його колишнього заступника з тилу Шойгу, який потім працював у Пригожина і забезпечував якраз координацію для постачання цих снарядів, про які Пригожин стільки говорив, генерала Мізинцева, – ми їх не бачимо", – наголосив Олевський.

Відео дня

На думку журналіста, Путін дає зрозуміти, що покаже військовим, що будь-яка спроба примкнути до Пригожина чи його намірів щось предʼявити російській владі, буде розцінена і покарана не так, як у випадку із самим ватажком "вагнерівців". Про це свідчить відсутність військових командирів РФ у публічному просторі.

"Пригожин спеціальний, як правильно абсолютно його називають "проект". Пригожин – це садист на службі у Путіна. Визнаний, легітимний, який виконує саме ту функцію, для якої його взяли на роботу – бути садистом і організовувати певні брудні операції, заробляти гроші на брудних операціях", – додав гість ефіру.

Водночас Олевський зауважив, що попри ізоляцію нічого серйозного з російськими генералами не сталося.

"The Wall Street Journal із посиланням на свої джерела сьогодні опублікувала дані про те, що щонайменше 10 осіб перебувають, скажімо так акуратно, у неволі, а 15 осіб усунуто з посади. Ця цифра, на перший погляд, має правдоподібний вигляд, тому що дуже важливо, щоб усередині армійського середовища люди, які знають особисто тих, хто нині не виходить на зв’язок, розуміли, що якщо буде спроба невдоволення, вона може закінчитися так само. Але зверніть увагу, що прізвища конкретних людей не названо, і це трошки бентежить, тому що насправді якщо йдеться про офіцерів такого рівня, то їхні прізвища мають бути на слуху, а їхнє зникнення повинно бути настільки помітним, що ми повинні їх бачити", – зазначив журналіст.

Він також припустив, що насправді цих офіцерів менше, ніж повідомляє видання. Олевський вважає, що Путін "зробить хід конем, і через деякий час сумний Суровікін з’явиться на екранах телевізора, присягне на вірність Путіну ще 100 разів, щоб дати зрозуміти тим, хто, можливо, думає, що він був бунтівником, що насправді будь-який бунтівник має пам’ятати, хто в країні цар". 

Ситуація в Росії після заколоту Пригожина

Ввечері 23 червня Пригожин заявив, що по позиціях ПВК "Вагнер" вдарили кадрові військові РФ. Після цього він оголосив "марш справедливості" на Москву, мета якого – "зупинити" міністра оборони Росії Сергія Шойгу. За добу заколоту "вагнерівці" встановили контроль над Ростовом і дійшли до Московської області, проте за 200 км від Москви Пригожин вирішив розвернути колону. 

Після невдалого бунту "вагнерівців" у ЗМІ зʼявилися повідомлення про те, що російського генерала Сергія Суровікіна затримали і закрили в СІЗО. Він буквально зник із публічного простору. Зʼявлялася інформація, що його відпустили після допиту, проте вдома він не зʼявлявся

Видання CNN навіть приписувало Суровікіну статус секретного VIP-члена ПВК "Вагнер". Зазначалося, що в цьому списку є не тільки він, а й ще щонайменше три десятки високопоставлених військових РФ та розвідників.  

Зникнення російських генералів з публічного простору прокоментували і в розвідці Великої Британії. Поки місцезнаходження Суровікіна залишається невідомим, в Росії почали підвищувати  суспільний авторитет його заступника – начальника штабу Повітряно-космічних сил Росії генерал-полковника Віктора Афзалова. У розвідці кажуть, що це лише надає ваги гіпотезі про те, що Суровікіна остаточно усунули після заколоту Пригожина.

Вас також можуть зацікавити новини: