Піонтковський каже, що Путіна змусили відступити / REUTERS

Попри "анонси" західних ЗМІ, вторгнення російських військ в Україну 15-16 лютого не сталося. Президенту РФ Володимиру Путіну довелося відступити від своїх планів, каже російський політолог і публіцист Андрій Піонтковський.

Заяви про відведення військ від кордону публіцист оцінив позитивно й виділив три причини, через які це відбувається. Про це пише "Апостроф".

Першою причиною він назвав готовність української армії та суспільства до опору. Друга полягає в готовності США надати серйозну військову підтримку Україні й ввести жорсткі антиросійські санкції.

Відео дня

"В останні тижні буквально у нас на очах з'явилася третя причина – одне за іншим з'являлися важливі виступи впливових військових РФ. Так, у відставці, але тих, які користуються великою повагою в армії і спецслужбах, і які різко засудили спроби Путіна почати повномасштабну війну проти України. Це показало, що не тільки ліберали, які підписують петиції проти війни, але і так званий "путінський глибинний народ" і переважна більшість військовослужбовців дуже різко налаштовані проти цієї війни", - заявив Піотковський.

Читайте такожЧи хочуть росіяни війни: політтехнолог розповів про настрої населення РФ

За словами експерта, поєднання цих трьох факторів змусило Путіна відступити.

"Це перемога насамперед для України, яка стимулювала два перші чинники своєю готовністю до запеклого опору", - пояснив Піонтковський.

Загроза агресії РФ

Росія зосередила біля України і на окупованих територіях понад 100 тисяч військ, які, як побоюється Захід, вона може залучити до повномасштабного вторгнення.

15-16 лютого Міноборони РФ заявляли про відведення частини військ до місць постійної дислокації. Хоча аналітики цю інформацію заперечують. У CIT, що займалася, зокрема, розслідуванням падіння МН17, повідомляли про рух військ РФ до кордону України.

Як писав УНІАН, 11 лютого радник з питань нацбезпеки президента США Джейк Салліван заявив, що Росія нападе на Україну 16 лютого. Однак незабаром в Пентагоні цю інформацію не підтвердили.

Раніше два британських таблоїди назвали дату і час можливої агресії РФ, проте в зазначений період нападу не сталося.