Габарити Ultima Thule не перевищують 25-45 км / Фото nasa.gov

Американська міжпланетна станція New Horizons, яка на початку літа вийшла з режиму сну для зближення з планетоидом 2014 MU69 (також Ultima Thule) в поясі Койпера на околицях Сонячної системи, зробила перші фото об'єкта. Про це повідомила прес-служба Аерокосмічного управління США.

Як передає Ліга.net, два тижні тому була зроблена перша спроба сфотографувати об'єкт з відстані 172 млн км камерою LORRI (Long Range Reconnaissance Imager): вчені отримали 48 знімків з витримкою в 29,967 секунд кожен.

Читайте такожГлава NASA необхідність космічних військ пояснив захистом банків США

Відео дня

На Землю передача інформаційного пакету з зонда здійснена за допомогою мережі Deep Space Network NASA. Швидкість передачі даних з такої відстані - близько 1600 біт/с.

Так як зазначена дистанція - більше, ніж відстань від Землі до Сонця, а габарити Ultima Thule не перевищують 25-45 км, якість фото явно не найкраща. Тим не менш, фахівці місії раді й цьому, оскільки взагалі майже не сподівалися що-небудь розглянути на тлі великого числа зірок з такої відстані.

"Це приблизно те ж саме, що знайти голку в стозі сіна", - сказав Хал Уівер, керівник проекту LORRI.

Під час зйомки New Horizons був від нас на відстані приблизно 42 разів далі, ніж Земля від Сонця.

Ці перші дії New Horizons з візуального виявлення Ultima Thule, пишуть в NASA, мають велике значення, оскільки спостереження за об'єктом в найближчі чотири місяці дозволять скорегувати траєкторію зонда. Зближення станції з ним очікується 1 січня 2019 року ввечері по Києву.

14 липня 2015 року New Horizons максимально наблизилася до Плутона - на відстань 12,5 тисячі км. 30 жовтня того ж року знімки зворотного боку Плутона були доставлені на Землю і опубліковані. На фото добре видно освітлені Сонцем деталі на поверхні космічного об'єкта, а також шари атмосфери.

Плановане завершення місії New Horizons призначено на 2026 рік. Зонд є третім найбільш віддаленим від Землі рукотворним об'єктом після станцій Вояджер-2 і Вояджер-1, і летить у космосі зі швидкістю близько 1,1 млн км в день.

Як повідомляв УНІАН, раніше астронавти NASA вперше зіграли в теніс у космосі.