Уран і Нептун / фото hubblesite.org

Астрономи за допомогою космічного телескопа Hubble отримали нові фото крижаних гігантів Урана і Нептуна.

На Урані з приходом літа стала яскравішою гігантська північна полярна шапка з хмар, а на Нептуні помітний великий темний шторм, повідомляє N+1 з посиланням на сайт телескопа.

Читайте такожНа телескопі Hubble вийшла з ладу одна з камер

Відео дня

Уран і Нептун відносяться до класу крижаних гігантів і є одними з найбільш маловивчених планет Сонячної системи. Лише одна автоматична міжпланетна станція - Voyager 2 - вивчала їх зблизька, всі інші спостереження за цими планетами ведуться з Землі або навколоземної орбіти. Особливий інтерес для вчених становлять процеси в атмосферах гігантів, зокрема, утворення та еволюція великих ураганів і їх взаємодія з навколишнім середовищем, сезонні зміни в атмосфері, які можуть охоплювати тимчасові періоди до кількох десятків років.

Нові знімки були отримані телескопом в рамках програми OPAL (Outer Planet Atmospheres Legacy), в ході якої проводяться щорічні спостереження цих планет. На північному полюсі Урану видно гігантську яскраву область білого кольору, яку названо "полярною шапкою", котра можливо є довготривалим штормом і могла утворитися через сезонні зміни в атмосферних потоках. Коли Voyager 2 пролітав повз Уран у 1986 році, ця структура була менш помітною, а на планеті була зима, в той час як зараз середина літнього періоду.

На знімку Нептуна, отриманим Hubble, видно темний антициклон, що з'явився в літній період у південній півкулі планети, це четвертий за рахунком антициклон, що спостерігався телескопом.

Ще два подібних атмосферних утворення були виявлені космічним апаратом Voyager 2 у 1989 році, тоді було відкрито Велику темну пляму, діаметр якої всього лише в три рази менший юпітеріанського урагану Велика червона пляма.

Раніше телескоп вже простежив за долею одного з таких штормів. Поруч з темним штормом видно яскраво-білі "хмари-компаньйони", які формуються при русі вгору повітряного потоку, котрий зустрічається з вихором, через що починається утворення кристалів метанового льоду.

Схожі хмари утворюються на Землі, над горами. Довга тонка хмара, помітне зліва від темного шторму, не є його частиною.