Певні речовини негативно впливають на генетичний матеріал / pixabay.com

Якість сперми у чоловіків сильно скоротилася за кілька останніх десятиліть. І вчені переконані, що побутова хімія може бути частково винна в цьому. До речі, собаки страждають від тих же проблем.

Як пише Newsweek, вчені провели невелике дослідження, під час якого вони намагалися з’ясувати потенційні ефекти від речовини під назвою діоктилфталат. Її часто використовують у виробництві пластмаси.

Читайте такожЧому треба займатися сексом якомога частіше: названо дев'ять вагомих причин

Відео дня

Тож діоктилфталат можна легко знайти в складі меблів, покриттів підлоги, килимів, облицювання, іграшок і взуття. Вони також перевірили поліхлорируваний дифеніл 153 – заборонену хімічну сполуку, яка затримується в середовищі і пов’язана з чоловічим безпліддям.

Британські автори дослідження, опублікованого в Scientific Reports, виклали висновки, чи пов’язане з цими речовинами скорочення якості сперми на 50% серед чоловіків за період з 1938 року до 2011-го. Також у собак виникли ті ж проблеми. За 26 років якість собачої сперми теж погіршилася на 30%. Дослідники взяли зразки у 9 чоловіків і 11 псів, які жили в тому ж районі у Великій Британії. Окремі зразки сперми обробляли згаданими речовинами з поступовим збільшенням дози.

Читайте такожСтворено контрацептив у вигляді уколів у мошонку

Лабораторні тести показали, що хімікати впливали на те, як статеві клітини рухаються. Крім того, вони спричиняли фрагментацію ДНК, через що генетичний матеріал у спермі ставав аномальним. Результати вказали на те, що проблеми у домашніх собак фактично повторюють проблеми чоловіків з репродуктивним здоров’ям.