Актори частково отримують додаткову свідомість, коли грають роль / NewScientist

«Акторство – найменш таємниче з усіх ремесл», - сказав якось актор Марлон Брандо. Але для вчених, які намагалися з’ясувати, що відбувається в голові акторів під час гри, воно завжди було загадкою.

Тепер дослідники з’ясували, що мозок працівників сцени працює по-різному коли вони в ролі й навпаки, пише The Guardian.

«Це схоже на те, ніби коли актор грає, він придушує самого себе. Наче персонаж повністю володіє ним», - пояснив автор дослідження доктор Стівен Браун з Університету МакМастера в Канаді.

Відео дня

Читайте такожБіологи виростили понад півсотні міні-мізків людини та шимпанзе

Браун і колеги провели експеримент за участі 15 методичних акторів, більшість з яких були студентами театральних навчальних закладів. Їм дали ролі Ромео або Джульєтти з відомої п’єси Вільяма Шекспіра. Будучи в образі, актори відповідали на різні питання. Потім їх запросили в лабораторію, де активність їхнього мозку була відсканована в рамках серії експериментів.

Приміром, помістивши акторів у МРТ, їх просили думати над відповідями до запитань, які з’являлися на екрані. При цьому питання були частково пов’язані з їхніми персонажами. Приміром, їх питали: «Чи прийшли б ви непроханим на вечірку? Чи сказали б ви батькам, що закохані?». Під час експерименту кожного актора просили відповідати на подібні питання в чотирьох різних ролях у випадковому порядку. На одне питання їх просили відповісти від свого імені, на інше їм треба було відповісти так, як би відповів близький друг, а ще на одне питання треба було відповісти як Ромео або Джульєтта. Ще одна роль передбачала, що акторам-канадцям потрібно було відповісти на питання від свого імені, але не з канадським, а з британським акцентом.

Дослідження показало, що активність мозку відрізнялася залежно від заданих ролей. Коли потрібно було відповідати від імені друга, виникало скорочення активності в префронтальній корі, відповідальній за судження. Ці зміни подібні на результати попередніх експериментів з дослідження «теорії розуму» або здатності робити висновки про гіпотетичну думку або почуття інших людей.

Читайте такожВчені розгадали причину появи в мозку ділянки, відповідальної за мислення

Коли актори відповідали, будучи в ролі, команда виявила сході зміни. Це вказувало на те, що під час гри люди використовують знання чи судження про третіх осіб – персонажів. Однак, при цьому скорочення активності відбувалося й у двох інших регіонах мозку префронтальної кори, пов’язаної з самоусвідомленням. Активність була значно меншою, ніж коли актори відповідали від власного імені.

«Деактивація пов’язана зі скороченням, придушенням знання про самого себе, на мою думку, пов’язана з акторською грою», - сказав Браун.

Лише, коли відповіді давали Ромео або Джульєтта, в мозку акторів спостерігалося посилення активності в частині під назвою precuneus, яка пов’язана зі свідомістю й увагою.

«Акторам доводиться відгородитися від власної свідомості. Їм доводиться ніби стежити за собою і водночас бути кимось іншим – персонажем», - сказав Браун.