Вибух стався над Беринговим морем біля російського півострова Камчатка / фото 19rus.info

Експерти NASA заявили, що в грудні в атмосфері Землі вибухнув величезна вогняна куля. Вибух був другим за величиною в своєму роді за останні 30 років і найбільшим з часів падіння челябінського метеорита в 2013 році.

Про це повідомляє Новое время з посиланням на BBC.

До сих пір цей вибух залишався значною мірою непоміченим, тому що він стався над морем Берінга у російського півострова Камчатка. Вибух космічної скелі звільнив в 10 разів більше енергії, ніж при вибуху атомної бомби в Хіросімі.

Відео дня

Читайте такожУ Венесуелі впав метеорит (відео)

Приблизно опівдні за місцевим часом 18 грудня астероїд пролетів крізь атмосферу зі швидкістю 32 км / с по крутій траєкторії в сім градусів. Космічна скеля розміром в кілька метрів вибухнула на 25,6 км над поверхнею Землі з енергією удару 173 кілотонн.

Ліндлі Джонсон, офіцер по захисту планет в NASA, сказав, що такий великий метеорит потрапляє на Землю тільки два або три рази кожні 100 років.

"Це було на 40% менше енергії, ніж при вибуху в Челябінську, але це було над морем Берінга, тому він не мав такого ж ефекту і не з'являвся в новинах", - сказав Келлі Фаст, керівник програми спостережень за навколоземними об'єктами в NASA.

Доктор Джонсон сказав, що вогненна куля потрапила в область, розташовану неподалік від маршрутів, які використовуються комерційними літаками, що летіли між Північною Америкою та Азією. Тому дослідники зв'язалися з авіакомпаніями, щоб дізнатися, чи були які-небудь повідомлення про спостереження цієї події.

Додамо, в 2005 році Конгрес доручив NASA знайти 90% навколоземних астероїдів розміром 140 метрів або більше до 2020 року. Космічні камені такого розміру вплинуть на цілі регіони, якщо зіткнуться з Землею. Але вчені вважають, що їм буде потрібно ще 30 років, щоб виконати цю директиву Конгресу.