Вчені виростили міні-мозок на рівні плоду на 12-16 тижні вагітності / zeenews.india.com

Вченим вдалося виростити мініатюрний людський мозок з прикріпленим спинним мозком і м’язовими тканинами у лабораторних умовах. І це може пришвидшити дослідження різних тяжких захворювань. Сіра горошина завбільшки з сочевицю, яка складається з мозкових клітин, спонтанно почала випускати подібні на вусики закінчення для зв’язку зі спинним мозком і м’язами.

Як повідомляє The Guardian, після встановлення з’єднання вчені спостерігали скорочення м’язових тканин під контролем так званого мозкового органоїда. Дослідження – одне з останніх спроб дедалі складнішого штучного відтворення людського мозку у лабораторних умовах. І цього разу воно передбачало з’єднання з іншими компонентами центральної нервової системи.

Читайте такожМозок акторів працює інакше, коли вони входять в роль

Відео дня

Мадлен Ланкастер, яка очолила дослідження в Лабораторії молекулярної біології Ради медичних досліджень у Кембриджі пояснила: «Нам подобається розцінювати це як міні-мозок на ходу». Вчені використали новий метод вирощення мініатюрного мозку з людських стовбурових клітин, який дозволяє органоїду досягти більш «просунутого» етапу розвитку, ніж під час експериментів у минулому.

Останній такий штучний мозок у вимірі кількості нейронів близький до того, який спостерігається у плоду на 12-16 тижні вагітності. Однак, вчені наголошують, що ця структура все ще надто мала і примітивна, щоб мати будь-які думки, відчуття чи свідомість.