Ілюстрація / REUTERS

Про намір NASA відправити своїх астронавтів на Місяць у найближчі роки заявив віце-президент США Майк Пенкс. Коментуючи нещодавню успішну місію Китаю на темний бік супутника нашої планети, він сказав: «Ми зараз ведемо космічну гонку, як в 1960-х роках».

У NASA і раніше заявляли про намір повернутися на місячну поверхню. Однак, слова Пенса значно скорочують раніше заявлений графік.

Про це пише BBC, додаючи, що американський віце-президент розкрив плани космічної агенції свої країни під час виступу на Національній космічній раді в Хантсвіллі, штат Алабама.

Відео дня

«Це заявлена політика цієї адміністрації й США – повернення американських астронавтів на Місяць у найближчі п’ять років», - сказав Пенс.

«Америка була першою країною, яка дісталася Місяця у 20-му столітті. І точно так само ми будемо першими, хто висадить своїх астронавтів там у 21-му», - додав віце-президент.

Читайте такожВеликий астероїд наблизиться до Землі ближче, ніж Місяць

Цього разу NASA панує відправити людей на південний полюс супутника, зокрема в регіони, які постійно перебувають у темряві. Це ж місце містить запаси води, які американська космічна агенція хоче перетворити на паливо для космічних кораблів.

«Настав час для наступного великого стрибка», - сказав Пенс, перефразувавши слова Ніла Армстронга в 1969 році під час першої пілотованої місії.

«Наступним великим стрибком буде повернення американських астронавтів на Місяць у найближчі п’ять років, чого б це не вимагало. А також розміщення постійної бази на Місяці, щоб підготувати американських астронавтів для подорожі на Марс», - додав він.

Раніше NASA планували відправити пілотовану місію на Місяць у 2028 році. А у 2024-му на супутник мала відправитися автоматична станція. Деякі коментатори вважають, що США буде надзвичайно важко виконати такі короткі терміни.

Для польоту на супутник критично важливо буде досить потужну ракету, яка зможе підняти масивне обладнання, необхідне для місячної подорожі й приземлення. NASA будує власну пускову установку під назвою Space Launch System. Але завершення проекту постійно затримується, а витрати на нього доводиться розширювати. Голова космічних військ США Джим Бріджстайн запропонував використати менш потужну комерційну ракету. Наприклад, одну з тих, які виробляє компанія SpaceX або United Launch Alliance – консорціум Boeing і Lockheed Martin. Таким чином, можна було б запустити безпілотну капсулу в космос вже у 2020-му.

Але у вівторок у NASA заявили, що завершать роботу над Space Launch System до кінця наступного року. Капсула Orion, збудована Lockheed Martin, стане головним космічним кораблем для доставки астронавтів на орбіту Місяця. Однак, робота над посадковим модулем ще навіть не почалася.