Вчені винайшли прозору деревину / American Chemical Society

В часи будівництва зі скла і металу дерево здається чимось дуже застарілим. Але тепер вчені кажуть, що дали деревині нову актуальність, зробивши матеріал не просто твердим, а й прозорим. Така новітня деревина здатна зберігати тепло.

Як пише The Guardian, дослідники кажуть, що матеріал можна використовувати в будівництві енергоефективних будинків. І вони сподіваються, що скоро зможуть створити таку версію прозорої деревини, яка буде поступово розкладатися. Це зробить її екологічно чистим замінником пластику, скла чи навіть цементу в деяких випадках.

Читайте такожВ IKEA розробили фіранки з функцією очищення повітря у квартирі

Відео дня

«Ми підготували багатофункціональний матеріал. Він дуже добре пропускає світло, але також зберігає тепло. Ми поєднали ці дві функції в одному матеріалі», - сказала Селін Монтанарі з Королівського інституту технологій у Стокгольмі.

Для виготовлення такого матеріалу команда вчених використала коркове дерево, з якого був видалений лігнін – компонент, який надає матеріалу твердості й кольору. Після цього в тканину був введений акрил. Він не розкладається і не пропускає воду. Акрил заповнив крихітні пори, які лишилися після видалення лігніну, а також порожнини, через які в деревині циркулювала вода. Це дозволило не просто зберегти структуру дерева, а й відновити його міцність і покращити оптичні якості. В результаті вийшов матовий, прозорий матеріал на основі деревини.

Читайте такожВ африканському університеті представили першу у світі надміцну цеглу із сечі

Тепер розробники змішали акрил у своїй розробці з іншою субстанцією – поліетиленгіколем, який дуже добре проникає в деревину. У нього також є й інша перевага: при нагріванні поліетиленгліколь поглинає енергію і тане, але коли температура падає, він твердне і виділяє енергію в процесі. Вчені кажуть, що таким чином їхній матеріал на основі дерева, змінюючись від напівпрозорого до прозорого стану при нагріванні, може бути використаний для підвищення енергоефективності будівель. Адже впродовж світлового дня матеріал буде накопичувати сонячну енергію, а потім, охолоджуючись у вечері, буде виділяти її.