Ілюстрація REUTERS

Запровадження мобільних мереж стандарту 5G може серйозно вплинути на здатність метеорологів робити прогнози погоди й передбачати насування небезпечних штормів. Вчені застерігають, що нове покоління бездротового зв’язку може залишити їх без критично важливих супутникових інструментів, які вони використовують для спостереження за змінами в атмосфері.

Як повідомляє The Guardian, результатом конфлікту між обладнанням можуть стати неточні прогнози, несвоєчасні попередження про наближення великих штормів і навіть втрата життів.

Читайте такожNASA випробує безпілотник, який передає 5G у віддалені райони Землі

Відео дня

«Те, як запроваджується 5G, може серйозно підірвати нашу здатність передбачати шторми. І ми дуже стривожені цим», - сказав експерт Європейського центру середньострокових передбачень погоди Тоні МакНаллі.

Проблема в тому, що радіочастоти, на яких працює 5G, можуть спотворювати критичні дані про спостереження за Землею з погодних супутників. Інструменти на борту супутників стежать за певними сигналами в атмосфері, щоб визначити погодні умови. Приміром, частота 23,8 ГГц грає дуже важливу роль. Коли вода на Землі випаровується, з’являється випромінювання слабкого сигналу на цій частоті. Погодні супутники фіксують дані про цей сигнал, які потім використовуються для визначення того, якою буде погода і чи не дійде ситуація до шторму.

Читайте такожІнтернет для "розумних міст": експерт дала прогноз щодо термінів появи 5G в Україні

«Такі дані критично важливі для нашої здатності робити прогнози. Це унікальний природний ресурс. І якщо ми втратимо ці можливості, прогнози погоди стануть значно гіршими», - пояснив вчений Нільс Борманн.

Проблема в тому, що мережі 5G можуть передавати сигнали на тих же частотах, що й атмосфері явища. А це дурить погодні супутники.

«Ми не зможемо відрізнити їх. Тому дані будуть зіпсованими. А це підірве нашу здатність робити точні прогнози», - сказав Борманн.