Ілюстрація / REUTERS

Коли віце-президент США Майк Пенс оголосив на початку року, що NASA відправить людей на Місяць у 2024 році, тобто на чотири роки раніше від запланованого, це одразу ж нагадало обіцянку президента Джона Кеннеді. Він теж під час передвиборчої промови пообіцяв, що американці будуть першими, хто ступить на супутнику Землі.

Але часи програми «Аполлон» давно минули. 50 років тому гонка Холодної війни дала поштовх тій першій висадці на Місяці. Сьогодні NASA досі намагається переконати Конгрес виділити необхідні гроші для такого повернення, пише Politico. На додачу, поле сьогодні ширше. Нові гравці приєдналися до космічної гонки. А приватні компанії будують власні плани щодо подорожей за межі Землі.

Читайте такожВчені виявили аномальну речовину під найбільшим кратером Місяця

Відео дня

То які шанси, що людство знову повернеться на Місяць до 2024 року? У випадку США досі існує низка перешкод, які потрібно подолати, перш ніж відправити людей на супутник. Одна з найбільших – гроші. NASA просить 1,6 мільярда доларів лише на витрати у 2020 році. Але адміністратор агенції Джим Бріденстін каже, що загальна вартість повернення американців на місяць до 2024 року буде складати 20-30 мільярдів доларів. Не відомо, чи Конгрес погодиться дати ці гроші. Так само важко сказати, звідки американський уряд зміг би їх взяти. Конгресмени-демократи не налаштовані урізати фінансування інших наукових проектів NASA заради фінансування космічної гонки.

Ще один виклик – це вибори. Президент Дональд Трамп багато говорив про космічні амбіції, але кандидати-демократи до цього часу мовчали про це. Нова адміністрація може змінити чи й взагалі закрити місію на Місяць.

Який сенс повертатися на супутник Землі, якщо 50 років тому люди вже там були? Можливо, краще зосередитися на Марсі? Керівник з питань операційної інтеграції NASA в Космічному центрі Джонсона Діна Контелла зауважує, що ці дві програми не варто розглядати як абсолютно окремі. Місяць – випробувальний полігон для польоту людей на Марс, на якому можна перевірити роботу всіх необхідних технологій. Приміром, потрібно перевірити роботу підтримки життя без «легкої» доставки всього необхідного з Землі. Потрібно вивчити вплив космічної радіації на людський організм тощо. Також можна використати ресурси Місяця, щоб створити базу для марсіанської місії.

Читайте такожWashington Post: Людству потрібно швидко почати масову міграцію на Марс

Виконавчий директор Американського інституту аеронавтики й астронавтики Деніел Дамбахер також вказав на мрії людства колонізувати Сонячну систему і світи за її межами. А для цього потрібно почати з чогось більш простого. Місяць для підготовки такої експансії чудово підходить.

В якій частині супутника Землі з’явиться перша людська колонія? Президент Коаліції глибокого космічного дослідження Мері Лінн Діттмар переконана, що не варто чекати появи позаземних «колоній» у найближчі роки. До того потрібно вирішити ще дуже багато проблем, зокрема як захистити людей від космічної радіації й місячного пилу. Однак, NASA цілиться в південний полюс Місяця, тому що там існують запаси води.