Сон виник давніше, ніж вважалося / samorozvytok.info

Вчені, які досліджують невелику, прозору рибку, переконані, що людський сон еволюційно виник більш ніж 450 мільйонів років тому. Вважається, що коли ссавці, а також птахи і ящірки сплять, вони переживають те, що називають глибоким сном і фазою швидкого сну.

Автори дослідження, опублікованого в журналі Nature, хотіли з’ясувати більше про те, як сплять риби.  Професор Стенфордського університету Філіппе Моррайн розповів Newsweek, що його команді вдалося виявити цікавий факт. Сон у відомому людству вигляді древніше явище, ніж вважалося до цього часу. Вид риб під назвою даніо-реріо виявися корисним для дослідження, оскільки він розділяє 64% генів, які спричиняють хвороби у людей. Також риба має мозок, серце, нирки й печінку.

Читайте такожКоли мозок «плавиться»: Вчені пояснили, чому люди позіхають

Відео дня

Цей вид також ділить добу, як люди. Це якісно відрізняє даніо-реріо від гризунів, яких зазвичай використовують в лабораторіях. Зручність ще й в тому, що мозок виду напівпрозорий. Під час дослідження рибу розміщували в воді, яка позбавляла її рухливості. Коли вона засинала, вчені використовували обладнання, щоб фіксувати активність мозку, а також рух очей, рівень серцебиття і м’язову динаміку.

«Цей метод, який ми називаємо полісомнографією, абсолютно не передбачає прямого втручання і не вимагає хірургії. Це перевага оптично прозорої рибки», - пояснив Моррейн.

Рибка даніо-реріо продемонструвала те, що вчені назвали «повільним переривчастим сном» і «напливною хвилею сну». За їхніми словами, ці явища можна порівняти з глибоким і швидким сном у людей. Дослідники також виявили гормонні сигнали, які контролюють «напливну хвилю сну». Цей процес абсолютно подібний до того, що спостерігається у ссавців.

Читайте такожСон сприяє відновленню ДНК в нейронах

«Ці спостереження дозволяють припустити, що загальні нервові ознаки сну могли виникнути у мозку хребетних істот понад 450 мільйонів років тому», - вважають автори.

«Ми дійсно не сподівалися знайти так багато схожого до людського сну і сну інших ссавців», - сказав Моррайн.