REUTERS

Пластикове сміття почало відкладатися у скам’янілостях, оскільки забруднення довкілля речовиною зростає експоненціально з 1945 року. Вчені переконані, що пластикові шари можна зафіксувати як початок Антропоцену, тобто геологічної епохи, під час якої людська діяльність почала домінувати на планеті.

Вчені кажуть, що після бронзової й залізної ери поточний період можна назвати пластиковою добою, — пише The Guardian. Дослідження вперше оцінило рівень проникнення пластику в скам’янілі рештки.

Читайте такожВ Арктиці падає сніг з пластиком

Відео дня

Вчені оцінили шари, які щорічно формуються на узбережжі Каліфорнії з 1834 року. Вони виявили, що вміст пластику в цих шарах точно відбиває зростання виробництва цієї речовини за останні 70 років.

Більшість з пластикових часточок були волокнами синтетичних тканин, які були використані в одязі. Це вказує на те, що речовина вільно потрапляла в океан через стічні води.

«Наша любов до пластику вже відклалася у скам’янілих пам’ятках», - сказала Дженніфер Брендон з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго.

Читайте такожВчені знайшли USB-флешку в екскрементах морського лева

«Це дуже погано впливає на види, які живуть на дні океану, таких як коралові рифи, мідії, устриці тощо. Але той факт, що пластик потрапив у наші скам’янілості, піднімає більш екзистенційні питання. Ми всі вчили в школі про кам’яну добу, бронзову і залізну еру. А нинішні часи будуть відомі як пластикова ера? Страшно, що наші покоління будуть пам’ятати саме за це», - сказала вона.