marafet.net

Вчені обстежили дрозофіл, які з'являються з лялечок на світанку і ввечері, - цей процес у комах також запускають циркадні годинники. Вони виявили 80 генів, експресія яких відрізняється у «сов» і «жайворонків». Один з авторів дослідження доктор Еран Траубер зазначає, що молекулярні процеси у «сов» і «жайворонків» не просто проходять у різний час - вони різні. За словами вченого, отримані дані можуть пролити світло на біологічну природу добової активності різних людей, яка не достатньо вивчена.

Читайте такожВчені заявили, що комарі вибирають людину по генах

Між тим вплив хронотипу на здоров'я встановлено. Вчений підкреслює, що в сучасному світі люди все менше схильні до впливу світла і температури, що змінюються вдень і вночі, так як багато часу проводять в приміщенні. Крім того, більшості доводиться починати робочий день, прокидаючись по дзвінку будильника, а не з власних біологічних годин. В результаті виникає невідповідність між внутрішньою та зовнішньою синхронізацією, що може більшою чи меншою мірою виявлятися у «сов» і «жайворонків». «Це призводить до дисфункції біологічних годин, провокує не тільки дезорієнтації у часі і проблеми зі сном, але і ожиріння, серцево-судинні захворювання і рак. Наше дослідження - це крок до визначення генів, що впливають на добову активність різних людей.

Відео дня

Отримані дані згодом дозволять підбирати індивідуальне лікування для «сов» і «жайворонків», - заявляє Траубер. Раніше в ході різних досліджень вчені також доводили, що «жайворонки» і «сови» відрізняються. Наприклад, «жайворонки» концентруються гірше, ніж «сови», а також швидше втомлюються. Крім того, «сови» бувають чесніші вночі, а «жайворонки» - вранці. У той же час команда дослідників нещодавно заявила, що їм вдалося виявити кнопку «перезавантаження» біологічних годин.