Голови на острові Пасхи могли розставити задля врожаю / wikipedia.org

Стародавня цивілізація Рапануї могла збудувати славетні велетенські голови на острові Пасхи через переконання, що ці моноліти роблять землю більш родючою й покращують врожай. Міжнародна команда дослідників стверджує, що аналіз голів у кратері показав, що ґрунт там надзвичайно родючий.

І, як пише Newsweek, дуже вірогідно, що стародавня цивілізація використовувала це місце для вирощення бананів, таро й солодкої картоплі. На острові Пасхи розміщені близько тисячі голів. Їх вирізьбили з м’якого вулканічного каменю в період між 1200 і 1600 роком. Застосування цих монументів досі лишається загадкою. Й різні припущення пропонують пояснення, чому автори спорудили їх саме в конкретних місцях.

Читайте такожВчені дізналися про стародавні вечірки біля Стоунхенджу

Відео дня

Вперше острів Пасхи був заселений невеликою групою східних полінезійців приблизно тисячу років тому. Цивілізація процвітала й досягла свого піку, наростивши населення на рівні 15-20 тисяч людей. Коли в 1700-х роках європейці вперше прибули на острів, населення вже сильно скоротилося. Поширення іноземних хвороб, а також вивезення людей в рабство призвели до краху цивілізації.

Раніше вважалося, що населення Рапануї занепадало через виснаження місцевих ґрунтів, спричиненого недобросовісною фермерською експлуатацією. Але вчені виявили, що все може бути й не так. Нові докази свідчать, що цивілізація добре знала свій острів й вміла маніпулювати його породами для підтримки родючості.

В останньому дослідженні Сара Шервуд з Університету півдня в Сівейні разом з колегами вивчили якість ґрунту в ключовому районі острова – кратері Рано Рараку. Саме звідси стародавня цивілізація взяла матеріал для створення 95% голів на острові. Він розташований на східному боці острова й містить дві статуї. Вони розташовані у внутрішньому регіоні кратера. Голови розміщені вертикально, одна з них стоїть на п’єдесталі, а інша – глибоко в дірі. Вчені стверджують, що статуї не покинули тут, їх поставили умисне. Тести також показали, що ґрунт в Рано Рараку один з найбільш родючих на острові.

Читайте такожРідкісну шахову фігуру продали за ціле багатство (відео)

«Коли ми отримали результати хімічного аналізу, я зробила їх повторно», - сказала Шервуд.

«В ґрунті були високі рівні матеріалів, які б я ніколи не подумала шукати в такому місці, зокрема кальцію й фосфору. Хімія ґрунту показала високий вміст елементів, які грають ключову роль у рості рослин», - пояснила вона.

Аналітики переконані, що солодку картоплю, таро, банани й паперову шовковицю вирощувати на місці кратера. А постійний рух землі, пов’язаний з риттям в кар’єрі, підвищував родючість в цій частині острову. Вчені допускають, що люди цивілізації Рапануї могли вірити, що висока родючість спричинена саме головами. Тож їх розставили по всьому острову.