Майбутнє виявилося не таким, як люди мріяли / Flickr/Rob Oo

Ви спізнюєтеся на роботу, тому що забули встановити будильник на годиннику, вбудованому у ваше передпліччя. Зіскочивши з ліжка, ви швиденько обіймаєтеся з рідними, які живуть за тисячі кілометрів, у віртуальній реальності. А потім сідаєте в машину, наказуючи мавпі-водію рушати. День видався, звісно ж, напруженим. Але принаймні до відпустки на Місяці лишилося всього кілька днів.

Може це й не звучить як опис звичайного ранку. Але колись люди думали, що саме так все й може статися. Як пише CNN, історія кишить передбаченнями й футуристичними прогнозами. Багато з них були озвучені з надзвичайною впевненістю, але потім забувалися, коли ставало очевидно, що передбачення "промахнулося". Але на порозі третього десятиліття 21-го століття саме час запитати: в якому світі ми себе уявляли в 2020-му?

Читайте такожМайбутнє поруч: глава Amazon представив план колонізації орбіти Землі (фото)

Відео дня

Темпи технологічного розвитку були блискавичні. Й деякі вирішальні тенденції минулого десятиліття були передбачені з надзвичайною точністю багато років тому. Втім, не все пішло абсолютно так, як люди собі уявляли. Згідно з твердженнями різних експертів, вчених й футурологів, до цього моменту люди повинні були висадитися на Плутоні, а роботи - прати наші речі. А ще всі ми повинні були жити по 150 років.

CNN "перекопало" архіви, щоб з'ясувати уявлення людей про 2020 рік, а також поговорити з тими, хто думав, що вже все знає про майбутнє. Думки про те, що роботи от-от відберуть у людей роботу, стали давньою тривогою кожного покоління після Другої світової війни. Й до 2020 року всі ми повинні були б позбутися багатьох занять у різних сферах.

"Футуристи й експерти з технологій кажуть, що роботи й штучний інтелект різного роду стануть звичною частиною щоденного життя до 2020 року й майже повністю візьмуть на себе фізичну працю", - говорили в Університеті Елон в 2006 році. Але Британський футуролог Аян Пірсон пішов ще далі.

"Свідомість - це лише ще одне чуття. І саме це ми намагаємося поселити в комп'ютер", - сказав він британській газеті The Observer в 2005 році.

"На мою думку, цілком можливо створити свідомий комп'ютер з надлюдським рівнем інтелекту до 2020 року. Він точно буде мати емоції. Якби я летів на літаку, я б хотів, щоб комп'ютер боявся розбитися не менше, ніж я. Щоб він зробив все, щоб лишатися в повітрі", - додав він.

Читайте такожАстрофізик пояснив, чому Місяць відіграє вирішальну роль для всього живого на Землі

І ось 2020 рік наступив. Але літаки досі не стали такими ж емоційними, як їхні пасажири.

"Все не розвивається так швидко, як я думав. Штучний інтелект показав значний прогрес на початку століття. Тож ми прогнозували, що до 2015 року у нас будуть свідомі машини, які будуть розумніші, ніж люди", - сказав Пірсон CNN тепер.

За його словами, відбулася велика рецесія, яка відкинула все трохи назад.

"Я б сказав, що штучний інтелект розвивався на 35-40% повільніше, ніж ми думали", - додав Пірсон.

Разом з тим, він зауважив, що на даний момент комп’ютеризовані колеги вже інфільтрувалися в робоче середовище багатьох компаній.

"Ви можете піти на деякі автомобільні заводи й не побачити там людей взагалі", - сказав він.

Втім, роботи все ж наступають. Журнал MIT Technology Review спробував відстежити кожне повідомлення про вплив автоматизації на робочу силу. І таких повідомлень досить багато. Вони розповідають про різні ефекти: від помірних змін на робочих місцях до повної автоматизації робочої сили з різним рівнем тривоги. В 2009 році Пірсон також ризикнув заявити, що до 2020-го всі будуть носити "активну шкіру". Тобто електроніка буде "надрукована" на поверхневих тканинах нашого тіла, щоб відстежувати дані про здоров'я. Він також говорив що технологія також буде "отримувати сигнали від нервів й записувати їх, можливо повторно відсилати їх з новішими даними, щоб можна було записувати й відтворювати чуття". На його думку, так можна було "відчувати обійми партнера, будучи у від'їзді".

Читайте такожМайбутнє, як воно є. Eco-friendly речі та технології, які покращують життя (лонгрід)

Сьогодні вчений каже, що такий продукт не потребував би складних технологій для створення.

"Ми бачили, як таке можна зробити ще 20 років тому. Але цього не сталося, тому що не так багато інженерів й компаній зацікавилися цим напрямком", - сказав Пірсон.

Футурист вважає, що приблизно 85% його передбачень збулися. Обмін текстовими повідомленнями й панування соціальних мереж він вважає своїми найкращими здогадками. Втім, деякі тенденції він не помітив. Зокрема, Пірсон визнав, що зростання занепокоєння людей кліматичними змінами здивувало його. Але футурист не соромиться робити нові передбачення. До 2030 року, на його думку, поширені мрії про автомобілі, яким не потрібен водій, не справдяться. Дешевшим і більш здійсненним підходом він вважає перехід на автоматизовані дороги, які будуть "возити" автомобілі з пасажирами на високій швидкості.

"Можна перетворити ціле місто за лічені тижні в розумне місто, в якому буде дуже дешевий транспорт. Це принесе фантастичну вигоду для суспільства і довкілля", - сказав Пірсон.

CNN також пригадує, що футурист Рей Курцвайль регулярно прогнозував відмову людства від споживання їжі до 2020 року.

"Мільярди крихітних наноботів у кишковому тракті й крові зможуть  добувати потрібну нам поживу", - писав він у 2004 році в своїй книзі "Фантастична подорож: Прожити досить довго, щоб жити вічно". Курцвайль прогнозував, що наноботи приведуть до того, що люди відмовляться від значної частини продуктів, яку споживають сьогодні. Втім, крихітні роботи досі не замінили їжу. Втім, деякі прогнози про зміни в тому, як ми харчуємось, певною мірою збулися.

Читайте такожДо 2100 року людству буде потрібно на 80% більше їжі

В 1913 році у випуску New York Times був довгостроковий прогноз від Американської асоціації пакувальників м'яса, якої більше не існує. Стаття мала заголовок: "Вегетаріанство нам загрожує". Заглядаючи глибоко "у похмуре майбутнє", автор застерігав, що у 21 столітті американці забудуть про м'ясо і почнуть жити "на рисі й овочах". Стаття описувала "страшну долю" суспільства, яку можна відвернути лише "навчивши американських фермерів, що вирощувати більше худоби - це необхідно". І ось через століття після тієї публікації вегетаріанство й веганство дійсно процвітають й стають популярнішими. Багато вчених також застерігають, що людям краще скоротити споживання м'яса заради боротьби зі зміною клімату.

Окрім дієти, в 2000 році Курцвайль передбачав, що комп'ютери стають "здебільшого невидимими" й "вбудованими скрізь: у стіни, столи, крісла, одяг, ювелірні прикраси й тіла". І все це станеться до 2020 року. Він був одним з футуристів, які передбачали, що розумні окуляри й контактні лінзи замінять телефони. Google справді спробував зробити щось подібне. Але пристрій не отримав захвату у суспільства. Які ще зміни, прогнозовані багато років тому, насправді здійснилися?

Пітер Шварц і Пітер Лейден у журналі Wired в 1997 році писали, що до цього часу електронні системи голосування, які дозволять обрати політичних лідерів не виходячи з дому, стануть можливими. В 2000 році Ерік Хезельтайн писав у журналі Discover, що письмовий підпис стане "дивацтвом" до 2020 року. Замість нього будуть біометричні посвідчення особи. Також будуть системи авторизації за відбитками пальців, сітківки й голосу. Сучасні смартфони й справді використовують всі три передбачені технології.

Читайте такожОбжитий Марс і колонізація інших світів: відомий фізик дав прогноз для технологій людства

Втім, в тому ж журналі Джозеф Д'Агнес писав, що люди не зможуть сісти на літак без сканування сітківки ока. А засновник Лабораторії штучного інтелекту в Массачусетському технологічному університеті Марвін Мінський вважав, що в 2020 році люди на чорному ринку будуть купувати послуги з генетичних маніпуляцій, щоб збільшувати термін свого життя чи щоб незаконно купити нові "здібності мозку".

CNN пригадує, що колись говорили, що чужі країни - це вже минуле. А в майбутньому люди будуть їздити у відпустку на інші планети з курортами й готелями. Десятиліттями футуристи прогнозували появу доступних канікул в космосі.

"Озираючись на те, про що люди говорили у 60-х і 70-х,космічний туризм був мрією досить довго", - каже засновник консалтингової фірми у сфері космосу Astralytical Лора Форчик.

"Пригадайте той фільм Стенлі Кубрика, де Пан Ем возив туристів у різні місця", - сказала вона, маючи на увазі фільм "2001: Космічна Одіссея".

В 2009 році, здавалося, людство опинилося на порозі прориву. А низка компаній й людей висловлювали бажання перетворити 2010-ті роки на десятиліття космічного туризму.

"До 2020 року ми побачимо, як приватні особи будуть кружляти навколо Місяця", - сказав Ерік Андерсон з компанії Space Adventures в 2009 році.

Засновник Tesla і SpaceX Ілон Маск зайшов ще далі.

Читайте такожЗубів - менше, пальці - довші: учені розповіли, який вигляд матимуть люди у майбутньому (відео)

"Я ризикну сказати, що до 2020 року будуть серйозні плани завезти людей на Марс", - сказав він.

"В 2001-2009 році люди бачили, що це стає реальністю. Вони думали, що лишилося зовсім не багато", - сказала Форчик.

Втім, космічний туризм виявився водночас і близьким, і далеким. Сім людей заплатили за те, щоб полетіти в космос впродовж першого десятиліття 21 століття. Але орбітальні туристичні польоти припинилися в 2009-му. Затримка із запуском рейсів змусила сотні людей, які записалися в космічні мандрівники, чекати.

"Тоді мені казали: "Наступного року", - знову і знову", - сказав журналіст Джим Клеш, який купив квіток на політ Virgin Galactic в 2010 році за 200 тисяч доларів.

"Я думав, що до 2020 року ми будемо літати туди регулярно. Я повинен був стати пасажиром №610. Це досить далеко в списку", - сказав він.

CNN пише, що в 1964 році RAND Corporation склала довгостроковий звіт, опитавши 82 експертів у різних сферах й сформулювавши низку передбачень. Якби вони мали рацію, то в 2020 році ми б мали налагоджену систему зв'язку з інопланетянами й мандрували б участі. Наше життя збільшилося б на 50 років, а Марс був би вже нікому не цікавим. Люди ще до середини 1980-х висадилися б там. А в 21 столітті їх би цікавила Венера, супутники Юпітера. Вони б полетіли на Плутон, який в ті часи все ще вважали планетою.

"Примітивні форми штучного життя будуть створені в лабораторії. З’явиться універсальна мова. А на Місяці почнеться видобуток і виробництво пального", - йшлося у звіті RAND.

Читайте такожTesla Model S, iPad і Nintendo Switch: оприлюднено рейтинг "Кращі гаджети десятиліття"

Найбільш химерним передбаченням у звіті організації було твердження, що до 2020 року люди будуть розводити тварин, зокрема мавп, для виконання щоденної хатньої роботи. Вочевидь, це твердження сприймали серйозно. Через три роки після публікації в 1964 році нобелівський лауреат з хімії Гленн Сіборг  повторив його в своїй промові перед Національним жіночим клубом у Вашингтоні.

"В 21 столітті у тих домогосподарств, у яких не буде робота в коморі для віника і швабри, буде жити мавпа, щоб прибирати й вести садові справи. Також використання добре тренованих мавп як сімейних водіїв може скоротити кількість автомобільних аварій", - говорив вчений.

2020 рік не буде мати такий вигляд, як люди собі фантазували. Але швидкий розвиток інтернету й різних технологій зробив би так, що вчені з 1960-х теж би не впізнали цей світ.