Ракета-носій Falcon 9 стартувала о 04.19 за київським часом / скріншот twitter.com/spacex

Компанія SpaceX успішно вивела на низьку навколоземну орбіту ще 60 супутників у рамках розгортання глобальної мережі інтернет-покриття системи Starlink.

Супутники виведені на орбіту за допомогою важкої двоступеневої ракети-носія Falcon 9, яка стартувала о 04.19 за київським часом у вівторок, 7 січня, з космодрому на мисі Канаверал у штаті Флорида, передає dw.com.

Перша багаторазова ступінь Falcon 9, яка використовувалася вже в четвертий раз, через вісім з половиною хвилин після старту в автоматичному режимі здійснила м'яку посадку на плавучу платформу Of Course I Still Love You в Атлантичному океані біля узбережжя штату Південна Кароліна.

Відео: SpaceX

60 інтернет-супутників Starlink виведені на орбіту висотою 290 км. Після перевірки інженерами SpaceX їх працездатності, апарати піднімуться на більш високу орбіту за допомогою власних іонних двигунів.

Це вже третє виведення на орбіту інтернет-супутників у рамках проекту Starlink. Перші 60 апаратів були запущені в кінці травня, а другі - в листопаді. Таким чином, на орбіті знаходяться вже 180 інтернет-супутників Starlink.

Читайте такожApple зібрала таємну команду для розробки супутників - ЗМІ

SpaceX планує розгорнути орбітальне угруповання з 12 тисяч космічних апаратів даного типу для створення глобальної мережі, яка забезпечить жителів Землі широкосмуговим інтернетом у будь-якій точці планети. Загальна сума інвестицій для реалізації проекту оцінюється в 10 млрд доларів.

Власник компанії SpaceX Ілон Маск повідомляв, що для забезпечення мінімального інтернет-покриття буде потрібно щонайменше шість запусків ракет з 60 супутниками, тобто 360 апаратів, а для середнього - 12 запусків, які дозволять створити угруповання з 720 апаратів.

SpaceX - одна з низки компаній, які прагнуть розмістити на орбіті великі угруповання супутників для забезпечення глобального інтернет-покриття. Серед них - OneWeb, Telesat, LeoSat і Amazon. У лютому 2019 року компанія OneWeb вивела на орбіту перші шість супутників своєї власної системи.