Youtube слідом за іншими соцмережами починає боротьбу з фейками / Ілюстрація REUTERS

Відеохостинг YouTube почне блокувати відео в яких наводяться неправдиві дані про механізми виборів.

Читайте такожYouTube вперше видав нагороду за коментар з мільйоном лайків (відео)

Про це повідомляє Axios, посилаючись на офіційний блог YouTube. Водночас, компанія не демонструє рішучості щодо боротьби з оманливими політичними промовами на платформі, як того вимагають деякі критики.  

Відео дня

Зазначається, що за новими правилами YouTube буде видаляти відео, які просувають «хибні закиди щодо технічних вимог» до кандидатів та посадових осіб. Як приклад наводиться претензія, що кандидат не має права посідати посаду через неправдиву інформацію про вимоги до статусу громадянства.

Крім того, платформа буде видаляти контент маніпулятивного змісту, який може увести користувачів в оману і завдати «величезної шкоди».

Зусилля YouTube також будуть спрямовані на визначення та просування «авторитетних джерел» політичного контенту. Їм буде надаватись перевага в пошуку та рекомендаціях.

Критики стверджують, що алгоритми YouTube просувають серед користувачів «екстремальні точки зору» та конспірологічні теорії.

Раніше науковці запідозрили YouTube у поширенні вигадки про пласку землю.

Підозри вчених зародилися після того, як вони відвідали найбільші зібрання прихильників ідеї про пласку Землю на щорічній конференції у Північній Кароліні у 2017 році, а потім у Колорадо торік. Опитування серед 30 учасників заходу виявило закономірність в історії про те, як вони повірили, що наша планета – це нібито плаский диск у космосі.

З 30 респондентів всі окрім одного розповіли дослідникам, що ще два роки тому вважали Землю круглою кулею. Але потім подивилися відео на YouTube, в якому розкривалася суть теорії змови.

Науковці вважають, що алгоритми хостингу спрощують обман людей, видаючи відео шарлатанів вразливим користувачам.