Дослідження покликане допомагати бізнесу у прийнятті стратегічних рішень / tokar.ua

Автономний штучний інтелект у смартфоні, доступний супутниковий інтернет, розквіт аудіокниг та подкастів, а також велосипедна технологічна революція стануть реальністю у 2020 році.

Про це пише Європейська правда з посиланням на дослідження «Прогноз розвитку галузей високих технологій, медіа та телекомунікацій» світової консалтингової компанії Deloitte.

Читайте такожВ українських школах реалізують проєкт з безпечного Wi-Fi - МінцифриДослідження покликане допомагати бізнесу у прийнятті стратегічних управлінських рішень.

Відео дня

Автономний штучний інтелект. Зазначається, що у 2020 році в широкі маси назавжди входить поняття «нейроний процесор» (edge AI). Це покоління чіпів, які створені для обробки інформації за допомогою ШІ безпосередньо на пристрої, без хмарного з'єднання.

В кожному смартфоні, планшеті, телевізорі, смарт-годиннику, фітнес-трекеру, бездротових навушниках ШІ буде працювати без підключення до інтернету. Тобто мова йде про автономний ШІ, який буде «жити» в кожному гаджеті користувача.

Deloitte прогнозує, що у 2020 році буде продано понад 750 млн процесорів зі ШІ або частин мікросхем, які виконують або прискорюють завдання машинного навчання на пристрої, а не у віддаленому центрі обробки даних.

У грошовому еквіваленті це складе 2,6 мільярда доларів. Для порівняння, у 2017 році експерти прогнозували об’єм продажів на рівні 300 мільйонів чіпів. До 2024 продажі перевищать показник в 1,5 мільярда чіпів зі ШІ.

Роботи. У 2020 році з майже 1 мільйонів роботів, які будуть продані на підприємства, трохи більша частина з них будуть професійними роботами-обслуговувачами, генеруючи власникам понад 16 мільярдів доларів доходу, що на 30% більше, ніж у 2019 році.

У Deloitte вважають, що в майбутньому відмінності між промисловими і сервісними роботами поступово будуть зникати. А бізнесу потрібно буде вчитися оцінювати, в яких випадках використання роботів є рентабельним. Ціна, потужність та гнучкість роботів в майбутньому буде зумовлена просуванням 5G та чипів зі ШІ.

Доступний супутниковий інтернет. Також Deloitte прогнозує, що у 2020 році зусилля компаній по забезпеченню всього світу доступом в інтернет нарешті принесуть перші плоди. У 2020 році на низькій орбіті з’явиться понад 700 супутників, які забезпечать глобальний доступ до широкосмугового інтернету. Хоча такої кількості супутників буде недостатньо для підключення всіх споживачів та підприємств світу, вони можуть запропонувати часткове обслуговування в кінці 2020 року або на початку 2021 року, імовірно, починаючи з більш високих широт.

Розквіт аудіокниг та подкастів. Зазначається, що світовий ринок аудіокниг зросте на 25% до 3,5 мільярдів доларів. І аудіокниги не єдиний аудіоформат, що набирає популярність.

В компанії прогнозують, що світовий ринок подкастингу (звукова чи відео трансляція в інтернеті в стилі радіо і телепередач. Подкасти, як правило, мають певну тематику і періодичність трансляції, ЕП) зросте на 30% і досягне 1,1 мільярда доларів 2020 року, вперше перевищивши позначку в розмірі 1 мільярд доларів.

Велосипедна електрореволюція. Аналітики дійшли висновку, що кожен рік до 2022 кількість поїздок на велосипеді у світі буде збільшуватися на 10 мільярдів. Кількість постійних користувачів велосипедів збільшиться вдвічі в багатьох містах світу.

В основі зростання кількості поїздок на велосипеді лежить безліч технологічних інновацій: прогнозна аналітика, мобільні додатки, бездротовий зв'язок, цифрові інструменти міського планування, 3D-друк, електрифікація.

Ці інновації роблять велосипед безпечніше, швидше, зручніше і дозволяють отримувати точну інформацію щодо швидкості руху і маршрутів. Своєю чергою, це робить велосипед все більш привабливим з точки зору транспорту першої та останньої милі.

Зростання використання міських велосипедів, пишуть аналітики Deloitte, може привести до значних соціальних змін: скорочення трафіку, зменшенню забруднення навколишнього середовища, зниження завантаження системи громадського транспорту та підвищення рівня здоров'я населення.

У Deloitte прогнозують, що у 2023 році буде продано по всьому світу 40 мільйонів електричних велосипедів на 20 мільярдів доларів. Для порівняння, очікується, що у 2025 році буде продано лише 12 мільйонів електромобілів. А наприкінці 2018 року в усьому світі в обігу знаходилось 5,1 мільйона електромобілів.

Раніше УНІАН повідомляв, що у Китаї для діагностики коронавірусу використовують технології штучного інтелекту.