Archaeology South-East/UCL

Залишки найстаршого театру столиці Великої Британії були знайдені під час перепланування житлових приміщень у районі Вайтчепел. "Червоний лев" вважається першою будівлею Лондона, яка була збудована спеціально для театральних вистав в часи Єлизаветинської епохи.

Але, як пише BBC, точне місце його розташування тривалий час було темою суперечок. Дерев'яні конструкції, артефакти й споруди були виявлені підчас розкопок на вулиці Стефані-Уей у східній частині Лондона торік. Археолог Стівен Вайт назвав відкриття "надзвичайним".

Читайте такожВчені знайшли в Мексиці найдавнішу споруду цивілізації майя (фото)

Відео дня

"Червоний лев" був збудований приблизно в 1567 році Джоном Брейном. Це сталося перед тим, як він збудував театр в районі Шордіч разом зі своїм братом Джеймсом Барбеджем у 1576 році. Барбедж був членом трупи The Lord Chamberlain's Men. А театр в Шордічі став першим постійним місцем, де виступали театральні колективи. Тут були поставлені п'єси молодого Вільяма Шейкспіра в 1590-х роках.

Про "Червоний лев" на сьогодні відомо дуже мало. Всі дані про театр обмежуються двома позовами за 1567 і 1569 роки, в якому згадується "Червоний лев" і "житловий будинок на фермі" зі сценою й місцями для глядачів на дворі.

В січні 2019 року археологи виявили квадратну дерев'яну споруду з 144 уцілілих колод. Навколо неї були заглибини, які могли бути місцем розташування "рештувань" або глядацьких місць. Розміри знахідки складають 12,3 метра на 9,3 метра, що приблизно відповідає розмірам театру, згаданого в судових позовах за 16-те століття. Розкопки були проведені групою Archaeology South-East, яка входить до Інституту археології Університетського коледжу Лондона. Роботи провели перед початком будівництва за адресою вулиця Стефані-Уей, 85.

Читайте такожАрхеологи знайшли у Франції давньоримське святилище (фото)

"Після майже 500 років рештки театру "Червоний лев", з якого почався підйом театру Єлизаветинської ери, вірогідно, нарешті знайдені", - сказав Вайт, який очолив розкопки.

"Достовірність всіх доказів, які включають археологічні залишки споруд і правильне розташування, а також належність до відповідного періоду, схоже відповідає характеристикам театру, описаного в старих документах", - додав він.