В Австралії Facebook платитиме ЗМІ / Ілюстрація REUTERS

Парламент Австралії затвердив перший у світі законопроект, який зобов'язує цифрових гігантів на кшталт Google і Facebook платити місцевим ЗМІ за новинний контент. Цей крок може в перспективі призвести до подальшого обмеження впливу IT-монополістів.

Читайте такожДесятки тисяч пристроїв під macOS по всьому світу заразилися таємничим вірусом

Як повідомляє Bloomberg, прихильники затвердженого закону наполягають, що він дозволить забезпечити новинному Медіабізнесу справедливу винагороду за його контент, що публікується в соцмережах.

Відео дня

Рекламне домінування Facebook і Google давно привертає увагу регулюючих органів по всьому світу. Тепер IT-гіганти можуть зіткнутися з поширенням "австралійської" практики по всьому світу. Прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон, за його словами, обговорював новий закон з лідерами Індії, Канади, Франції та Великої Британії.

Технологічні гіганти вели з урядом Австралії складні переговори про поступки за новим законом. Так, Google погрожувала в разі ухвалення закону відключити свій пошуковий движок на території країни, а Facebook ненадовго заблокував публікацію новин в однойменній соцмережі.

Перемовини між главою Facebook Марком Цукербергом і урядом Австралії, як стверджується, тривали 11 годин. За їх підсумками уряд погодився внести в закон певні поправки, а соцмережа повернула можливість постити новини.

Серед ключових поступок - Google і Facebook можуть самі вирішувати питання про комерційні угоди з видавцями і отримають більше часу на врегулювання проблемних питань, якщо уряд все ж вирішить застосувати проти них певні санкції за порушення закону.

Більше новин на тему