В ESET порадили, як в Хеллоуїн захистити дітей від онлайн-монстрів / ілюстративне фото Reuters

Фахівці міжнародного розробника антивірусного програмного забезпечення – компанії ESET – розповіли, як захистити дітей від онлайн-загроз, пов'язаних зі святкуванням Хеллоуїна, який щорічно відзначається у світі 31 жовтня.

Як зазначають в компанії ESET, для створення святкового настрою діти, крім моторошних образів, можуть використовувати свої смартфони. Зокрема, вони захочуть завантажити на нього різні мелодії, які лякають, страшні теми або навіть моторошні ігри чи програми на тему Хеллоуїна.

Однак, ймовірно, діти не будуть витрачати гроші на купівлю таких програм, а будуть шукати можливість завантажити їх безплатно. Таким чином, вони можуть зайти в неофіційні магазини програм, натиснути на привабливу, але шкідливу рекламу, або завантажити додатки від сумнівних розробників. Будь-який з цих варіантів може призвести до зараження пристрою шкідливим програмним забезпеченням.

Відео дня

"Щоб уникнути цього, слід встановити надійне рішення для захисту від різних онлайн-загроз. Крім того, батьки мають навчити дітей основним правилам кібербезпеки, зокрема, використовувати тільки офіційні джерела для завантаження будь-якого типу контенту", – йдеться у повідомленні.

Також важливо розуміти, що кіберзлочинці можуть видавати себе в інтернеті за будь-яку людину, використовуючи при цьому психологічні маніпуляції.

Щоб дитина не стала жертвою зловмисників, батькам слід нагадати про небезпеку розмов з незнайомцями, особливо – онлайн. Також подумайте про використання батьківського контролю для відстеження активності дітей в інтернеті.

Також, за даними ESET, як і в будь-який святковий сезон, шахраї будуть намагатися обманювати жертв за допомогою тематичних фішингових кампаній для викрадення їх облікових даних. І хоча дорослі можуть відрізнити підроблені електронні листи від безпечних, юні користувачі більш довірливі.

Шахраї можуть відправляти електронні листи з попередженням про несанкціонований доступ до аккаунту соцмережі чи повідомляти про великі знижки у зв'язку з Хеллоуїном. Одним з варіантів є відправка дітям повідомлень з посиланням, наприклад, для придбання пари популярних кросівок зі знижкою. Насправді ж перехід за таким посиланням може призвести до завантаження шкідливого ПЗ. В іншому випадку – посилання може перенаправити дитину на фішинговий сайт з пропозицією увійти в систему зі своїми обліковими даними, а також попросити платіжну інформацію.

Хоча більшість фішингових листів блокується спам-фільтрами, деяким все ж вдається проникнути в поштову скриньку. Тому важливо навчити дітей розпізнавати фішингові повідомлення і помічати ознаки шахрайства, серед яких, як правило, орфографічні помилки, заклик до термінових дій, запит великої кількості особистих даних чи сумнівний відправник. Для додаткового захисту облікових записів слід використовувати двофакторну аутентифікацію, яка допоможе запобігти несанкціонованому доступу до даних.

Фахівці додали, що загрозу може нести перегляд фільмів на безплатних піратських сайтах, які, як правило, містять багато небезпечної реклами, яка спливає, що завантажує шкідливі програми на пристрої.

Більшість рекламного ПЗ можна заблокувати за допомогою надійних розширень, які додаються в браузер. Але більш ефективним методом буде навчити дітей уникати відвідування підозрілих сайтів і використовувати офіційні сервіси для перегляду фільмів.

Як повідомляв УНІАН, в Україні щодня фіксується близько 300 тис. нових кіберзагроз для інформаційної безпеки. При цьому знайти хакерів-зловмисників вкрай складно, компаніям залишається лише проводити щохвилинні моніторинги на предмет виявлення кіберзагроз з метою їх подальшого блокування.

Компанія ESET – провідний розробник рішень в області комп'ютерної безпеки та експерт у сфері ІТ-безпеки. Компанія була заснована у 1992 році в Словаччині й на сьогодні представлена у понад 180 країнах світу.