Потрійна зоряна система з чорною дірою / Фото: EUROPEAN SOUTHERN OBSERVATOR

Чорна діра, виявлена дослідниками з Європейської південної обсерваторії в Чилі, знаходиться на відстані всього в 1000 світлових років від Землі - ближче до Сонячної системи, ніж будь-яка інша зі знайдених раніше, повідомляє BBC.

Вона розташовується до нас настільки близько, що пильний спостерігач у Південній півкулі в ясну ніч може побачити дві зірки, що обертаються навколо неї, навіть без бінокля.

Читайте такожТелескопу "Хаббл" 30 років: найвідоміші знімки дослідника космосу (відео)

Відео дня

Відстань у тисячу світлових років може здатися величезною в земних масштабах, але за космічними мірками це практично поруч.

Для порівняння, чорна діра, розташована в центрі нашої галактики Чумацький Шлях, знаходиться за 25 тис. світлових років від Сонця. А чорна діра, яку вдалося сфотографувати групі вчених торік, знаходиться на відстані близько 50 млн світлових років, або майже 500 квінтильйонів (500 мільйонів трильйонів) кілометрів.

Чорна діра, про виявлення якої було оголошено 6 травня, входить до складу сузір'я Телескоп і знаходиться в центрі потрійної зоряної системи HR 6819. За цікавим збігом, вчені виявили цей об'єкт, відстеживши рух обертається навколо нього пари зірок за допомогою телескопа.

Як повідомляв раніше УНІАН, астрономи за допомогою Дуже великого телескопа провели спостереження за зіркою, яка обертається навколо надмасивної чорної діри.

Як повідомляє Європейська південна обсерваторія, ці спостереження показали, що зірка рухається відповідно до передбачень загальної теорії відносності Ейнштейна. Відзначається, що орбіта зірки утворює розетку", а не еліпс, який відповідав би ньютонівській теорії гравітації. Цей довгоочікуваний результат отримано з вимірювань, що проводилися дедалі точніше протягом понад 30 років.