Китай починає буріння однієї з найглибших дір у світі: для чого це роблять / фото Сіньхуа

У пустелі на північно-західному китайському регіоні Сіньцзян розпочалося буріння найглибшої у країні свердловини, повідомляє державне агентство Сіньхуа.

За планом, буде вирито вузьку шахту глибиною 11 100 метрів, яка пройде крізь 10 континентальних шарів і досягне крейдяної системи в земній корі – нашарування порід, які датуються 145 мільйонами років. Завершити проект, який Китай називає "визначною віхою в глибоких дослідженнях Землі", планують за 457 днів.

Глибока свердловина дозволить Китаю вивчати внутрішню структуру та еволюцію Землі, а також надавати дані для геонаукових досліджень.

Відео дня

Ван Чуньшен, технічний експерт, який брав участь в операції, порівняв її складність з проїздом великої вантажівки тонкими сталевими тросами. Обладнання, яке використовують для буріння, важить понад 2000 тонн й розраховане на підземну температуру до 200 градусів Цельсія і атмосферний тиск, що в 1300 разів вищий, ніж на поверхні. Буріння ускладнює і місцевий клімат – проект реалізовують у спекотній і сухій пустелі країни.

Буріння свердловин у Китаї - останні новини 

Китайський регіон Сіньцзян, де тепер створюють найглибшу свердловину, багатий на родовища корисних копалин і нафти. На початку травня Sinopec, найбільша нафтопереробна компанія Китаю, виявила значні потоки нафти та газу в розвідувальній свердловині в Таримському басейні на глибині понад 8500 метрів під поверхнею.

Вас також можуть зацікавити новини: