У РФ розраховують, що при грамотній логістиці служба РОС може тривати десятиліття / фото "роскосмос"

Державна корпорація "‎Роскосмос" затвердила ескізний проект перспективної російської орбітальної станції (РОС). Про це повідомляє офіційний телеграм-канал космічного агентства.

Головною особливістю російської станції буде відкрита модульна архітектура. В основі конструкції знаходиться вузловий модуль з шістьма стикувальними портами, до яких можна приєднати інші модулі. 

У випадку вичерпання ресурсу одним з модулів, його можна буде відносно легко замінити. У самому агентстві вважають, що при грамотній логістиці служба РОС може тривати десятиліття.

Відео дня

Ще одна важлива особливість станції – полярна орбіта, якою вона літатиме навколо Землі. У МКС нахилення орбіти складає менше 52 градусів, а у нової станції цей показник складе до 97 градусів. Завдяки такому підходу у РФ хочуть забезпечити огляд усієї земної поверхні, у тому числі стратегічно важливого для росіян Північного морського шляху. 

На додаток до цього російська станція має отримати гарантований стабільний зв'язок із наземним комплексом управління.

Серед інших переваг РОС називають "‎високу енергетику"‎, завдяки який планують випробовувати технології радіолокаторів та антенних систем великої потужності. Передбачається, що станція зможе працювати в режимі відвідування, тобто без постійної присутності людей на борту. 

Розгорнути РОС росіяни планують у період з 2027 по 2032 роки. Спочатку вони хочуть запустити науково-енергетичний, вузловий та шлюзовий модулі. Після цього планується запуск базового модуля, який буде керувати станцією. У подальшому розвивати її продовжать за рахунок цільових модулів.

Космічні невдачі Росії

У 2023 році розпіарений російський космічний апарат "Луна-25" розбився при спробі сісти на поверхню Місяця. Ця місія була першою спробою Росії здійснити посадку на природний супутник Землі після розпаду СРСР. 

Загалом, на думку експертів, вторгнення Путіна в Україну суттєво похитнуло космічну програму Росії. Зокрема, було втрачено таких клієнтів, як супутниковий оператор OneWeb Ltd. та космічне агентство Південної Кореї, що позбавило росіян важливих джерел фінансування.

Вас також можуть зацікавити новини: