Не хотілось 29 лютого брати участь у поминальних заходах щодо 32-ої річниці з оголошення початку космічної ери в Україні (Державне космічне агентство України було засноване 29 лютого 1992 року), але все ж таки потрібно сказати пару слів.

За два роки країна-агресор, яка не готувалась до довготривалої війни, майже з нуля стрімко нарощує зусилля по підтримці бойових дій з космосу. І якщо ми так й не отримаємо своєчасну допомогу від США, то припиниться фінансування комерційних супутникових угрупувань, завдяки яким у цьому компоненті ми ще маємо технологічну та інформаційну перевагу з космічної підтримки у протиборстві (до речі, супутник Притули має "закінчитись" у серпні поточного року). І відразу все стане навпаки.

Військовий космос у РФ отримав друге дихання через сірі поставки космічної мікроелектроніки і не знає фрази "відсутні гроші"

Військовий космос у РФ отримав друге дихання через сірі поставки космічної мікроелектроніки і не знає фрази "відсутні гроші". Тоді як наш відповідний (виключно наземні засоби отримання космічної інформації) – стабільно на рівні 0,01% від ВВП. Цивільний космос у нас з 2018 року практично нульовий - крихти, які іноді з’являються, статистика у відсотках до ВВП не бачить через багато нулів після коми.

Нас може радувати, що Роскосмос стабільно втрачає фінансування. Але навіть при екстраполяції до 0,5% від ВВП після 2030 року – це ще шалені гроші. І всі його ресурси також направлені на підтримку війни. Навіть його космонавти на борту Міжнародної космічної станції під час спостереження за Землею роблять свій внесок. Не кажучи вже про браві звіти Роскосмосу щодо того, скільки (100%) та з якою періодичністю його засобами знято української території.

"Роскосмос стабільно втрачає фінансування. Але навіть при екстраполяції до 0,5% від ВВП після 2030 року – це ще шалені гроші"

Також тут можна додати шкільні та університетські програми по створенню та розвитку супутникових технологій за рахунок позабюджетних фондів, які також працюють під гаслом "Все для Перемоги" - і десятки їх витворів у космосі вже зараз демонструють, у сукупності, непогані результати.

З комерційними компаніями у росіян також поступово налагоджується. А запуск 29 лютого з космодрому "Восточний" одночасно аж 17 космічних апаратів недержавного оператора – тому підтвердження.

Мабуть, комусь буде цікаво подивитися на потенційне протистояння (у сенсі обсягів результатів спостереження Землі з космосу) майбутнього одинокого експериментального КПІ-шного кубсату проти флотилії у десятки серійних подібних космічних апаратів російського супутникового угрупування від їхньої комерційної компанії, яке вже починає розгортатися… Але, що характерно, без зацікавленості зі сторони держави подібного сплеску у росіян би не відбувалось!

Куди будемо прямувати ми? Потайки загострювати списи за прикладом далеких пращурів та іноді тишком дивитись на Чумацький шлях?

Так куди будемо прямувати ми? Потайки загострювати списи за прикладом далеких пращурів та іноді тишком дивитись на Чумацький шлях, якщо загарбники дозволять це робити вцілілим? Чи починати майже з нуля розбудовувати сучасні ракетно-космічні технології для знищення російських військових та промислових потужностей? Треба діяти вже.

Андрій Колесник, експерт-аналітик із питань космічної діяльності, екс-радник голови Державної космічної агенції України