/

Всесвітня організація інтелектуальної власності запустила новий онлайн-сервіс WIPO PROOF, який допомагає захистити цифровий контент від крадіжки. 

Читайте такожПідсумки карантину: IT-фахівці розповіли про основні правила кібербезпеки, до яких привчила пандемія

Аби скористатися цією технологією, автор має зареєструватися у WIPO PROOF та завантажити на сайт файл з контентом будь-якого розміру і формату, який потрібно захистити від крадіжки.

Відео дня

Програма створює спеціальний цифровий ключ, який фіксує час створення файлу. При створенні цифрового ключа використовується одна з найнадійніших у світі технологій захисту. Таким чином, авторські права на контент знаходяться в безпеці, навіть якщо він не завершений і автор не готовий поділитися ним публічно.

Запуск сервісу та його можливе застосування для українських правовласників прокоментував керівник антипіратської ініціативи "Чисте небо" В'ячеслав Мієнко.

«Ми вітаємо нові ініціативи та використання цифрових технологій, які допомагають авторам захищати свої права. Цей інструмент дозволить створити додаткове джерело даних для фіксації часу створення об'єкта автором, що може в подальшому бути використано при суперечці про права», - наголосив експерт.  

Ознайомитися з технологічними подробицями в роботі сервісу можна за посиланням. Так, WIPO PROOF не замінює реєстрацію права на інтелектуальну власність і не гарантує, що його власник є автором твору. Проте, сервіс фіксує час створення файлу, що може допомогти в юридичних спорах, якщо хтось заволодіє контентом автора і задумає привласнити авторство собі.